Amenzi de până la 75 de mii de lei pentru repararea necalitativă a drumurilor

  • 13 Februarie 2018 17:11
Amenzi de până la 75 de mii de lei pentru repararea necalitativă a drumurilor

Utilizarea materialelor de construcție necorespunzătoare ar putea fi pedepsită contravențional. Un grup de deputați au venit cu o inițiativă legislativă în acest sens, care urmează să fie examinată de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului.

Autorii propun modificarea Codului contravențional prin completarea articolului 227 cu două aliniate, potrivit BizLaw.md

Astfel, utilizarea materialelor de construcție necorespunzătoare în procesul de construcție, exploatare, întreținere, reparație și de reconstrucție a drumurilor, pasajelor și a comunicațiilor situate în zona drumului, a mijloacelor de dirijare a circulației rutiere, a altor instalații rutiere, soldată cu deteriorarea a mai mult de 2% din acestea în perioada de garanție indicată în contract să se sancționeze cu amendă de la 1.300 la 1.400 de unități convenționale (de la 65 de mii la 70 de mii de lei) aplicată persoanei cu funcție de răspundere cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni la un an.

De asemenea, darea în exploatare a drumurilor, pasajelor și a comunicațiilor situate în zona drumului, a mijloacelor de dirijare a circulației rutiere, a altor instalații rutiere, soldată cu deteriorarea a mai mult de 2% din acestea în perioada de grațiere indicată în contract se sancționează cu amendă de la 1.400 la 1.500 de unități convenționale (de la 70 de mii la 75 de mii de lei) aplicată persoanei cu funcție de răspundere cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni la un an.

Pe lângă asta, legiuitorii propun ca încălcarea regulilor de folosire a vehiculelor cu regim prioritar de circulație, manifestată prin conectarea echipamentelor cu lumini giratorii de culoare albastră și/sau roșie, precum și cele de culoare galbenă și a semnalelor sonore speciale, în afara cazurilor când se exercită misiuni urgente de serviciu să se sancționează cu amendă de la 5 la 10 unități convenționale (de la 250 la 500 de lei) cu aplicarea a 2 puncte de penalizare.

Totodată, în cazul în care încălcarea regulilor de folosire a vehiculelor cu regim prioritar de circulație a generat o situație de accident de circulație și s-a soldat cu deteriorarea bunurilor materiale ori cu cauzarea de leziuni corporale ușoare, sancțiunea se va mări. Amenda aplicată va fi de la 30 la 35 de unități convenționale (de la 1.500 la 1.750 de lei) cu aplicarea a 6 puncte de penalizare.

Conform informației prezentate de autori, în sistemul informațional ”Registrul accidentelor rutiere” pentru anii 2014-2015 vehiculele cu regim prioritar au fost implicate în 125 de accidente rutiere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău