AMENZI de milioane de euro, pentru spălare de bani. Proiect de lege
-
19 Decembrie 2016 18:05
Operațiunile în numerar mai mari de 5.000 de euro vor fi raportate Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor pentru monitorizare.
Prevederea se regăsește într-un proiect de Lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, remis Guvernului spre examinare, scrie BIZLAW.
Documentul mai propune introducerea obligativității de raportare a tranzacțiilor in virament care printr-o singură operațiune depășesc 25.000 de euro, dar și a sancțiunilor pentru nerespectarea prevederilor legii. De exemplu, cuantumul amenzii este stabilit pentru încălcări grave, sistematice care prejudiciază interesele și imaginea țării și pot ajunge până la 5 milioane de euro pentru instituțiile financiare și un milion de euro pentru celelalte entități raportoare.
Autorii susțin că, „în scopul optimizării eficienței și identificării tranzacțiilor și activităților care prezintă indici reali de suspiciune s-a abandonat sistemul de raportare care generează automat tranzacții și activități suspecte dar s-a optat pe raportarea în 24 de ore de la identificarea actului sau circumstanțelor care generează suspiciuni, fapt care va permite inițierea procedurii de raportare după analiza prealabilă de către ofițerii de conformitate, fapt care va diminua semnificativ numărul de tranzacții raportate fără indici reali de suspiciune”.
Conform proiectului de lege, organul înregistrării de stat va verifica, va înregistra, va ține evidența și va actualiza datele cu privire la beneficiarii efectivi ai persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali la înregistrarea lor. Totodată, este interzisă înregistrarea de stat a persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali în lipsa datelor despre beneficiarul efectiv și/sau dacă informația prezentată este neveridică sau incompletă. Astfel, la stabilirea datelor cu privire la neveridicitatea sau neconformitatea informației despre beneficiarul efectiv al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali după înregistrarea de stat, vor fi aplicate măsurile asiguratorii în privința bunurilor acestora.
De asemenea, Ministerul Justiției la înregistrarea organizațiilor necomerciale va verifica fondatorii sau administratori dacă nu sunt incluși în listele naționale sau internaționale a persoanelor și entităților implicate în activități teroriste și de proliferare a armelor de distrugere în masă, inclusiv va refuza înregistrarea în caz de existență a unor suspiciuni rezonabile privind implicarea fondatorilor sau administratorilor în activități teroriste și va sesiza imediat organele competente.
Și Comisia Națională a Pieței Financiare va fi obligată să identifice și să țină evidența datelor cu privire la beneficiarii efectivi al societăților de investiții și clienților acestora, iar persoanele care le administrează sunt obligați să livreze aceste informații Comisiei.
Proiectul de lege vizează și avocații, notarii și alți liberi profesioniști, în perioada participării în numele clientului la orice tranzacție financiară și imobiliară, sau în perioada acordării asistenței pentru planificarea sau efectuarea tranzacțiilor pentru client, în ambele cazuri ce țin de vânzarea-cumpărarea imobilelor, donația bunurilor, gestionarea mijloacelor financiare, valorilor mobiliare și altor bunuri ale clientului, deschiderea și gestionarea conturilor bancare, crearea și gestionarea persoanelor juridice și bunurilor aflate în administrare fiduciară, precum și procurarea și vânzarea acestora. De menționat că, pentru avocați și notari s-a optat pentru stabilirea unui organ de supraveghere de autoreglementare în conformitate cu cerințele standardului internațional în domeniu, iar pentru societățile de investiții a fost inclus ca supraveghetor Comisia Națională a Pieței Financiară.
După ce va fi aprobat de Guvern, proiectul de lege va fi remis Parlamentului.