Amenințările Rusiei, în atenția NATO. Ministrul român de Externe: E necesară o creștere a prezenței aliate la Marea Neagră

  • 01 Iunie 2021 19:53
Amenințările Rusiei, în atenția NATO. Ministrul român de Externe: E necesară o creștere a prezenței aliate la Marea Neagră

Ministrul afacerilor externe din România a participat la o reuniune specială a miniștrilor de externe din țările membre NATO în care s-au discutat amenințările generate de Rusia, viitorul relației NATO-Afganistan și deciziile care urmează a fi adoptate la summitul Alianței Nord-Atlantice programat pe 14 iunie. Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, cu aceast ocazie, că e nevoie de o creștere a prezenței aliate la Marea Neagră, informează MAE, citat de Digi24.ro.

Reuniunea s-a desfășurat în format video-conferință.

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a referit la procesul de reflecție NATO 2030 și decizia care se prefigurează la Summit privind elaborarea unui nou Concept Strategic aliat, apreciind că aceste procese vor oferi Alianței viziunea strategică necesară creșterii rolului NATO ca alianță politico-militară”, se arată în comunicatul ministerului român de Externe.

Aurescu a subliniat necesitatea consolidării dimensiunii politice a Alianței și a întăririi Alianței din punct de vedere militar și a pledat pentru consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare, „fiind necesară o creștere a prezenței aliate la Marea Neagră, în sudul Flancului Estic, dar și intensificarea sprijinului pentru partenerii NATO, măsuri cu atât mai necesare în contextul actual de securitate din Vecinătatea Estică, marcat de acțiunile recente ale Rusiei în regiune, inclusiv legate de Ucraina, și pe fondul consolidării sale militare la Marea Neagră, respectiv al sprijinului pentru Belarus”.

În ceea ce privește viitorul relației NATO-Afganistan, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța continuării angajamentului politic și a asistenței aliate pentru acest stat. De asemenea, a încurajat continuarea eforturilor de stimulare a negocierilor intra-afgane în vederea asigurării unei păci durabile.

Sursa: DIGI24

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău