Amenințările hibride și măsurile de contracarare a acestora, discutate în cadrul unei conferințe organizate de președinția română a Consiliului UE

  • 28 Februarie 2019 14:48
Amenințările hibride și măsurile de contracarare a acestora, discutate în cadrul unei conferințe organizate de președinția română a Consiliului UE

Amenințările hibride și măsurile de contracarare a acestora, în special în pregătirea alegerilor europarlamentare din mai, au fost dezbătute joi la București, în cadrul unei conferințe organizate de președinția română a Consiliului Uniunii Europene.

Conferința pleacă de la premisa că printre ele mai mari amenințări la adresa securității și stabilității Uniunii în acest moment, dar și în viitorul previzibil sunt cele hibride și că limita dintre amenințare și război hibrid este foarte subțire.

Ministrul de externe Teodor Meleșcanu a insistat că Uniunea, în colaborare cu NATO, nu trebuie să lase fără răspuns nici o amenințare hibridă.

Trebuie să evităm să importăm în Uniune și în NATO vulnerabilități externe. Dezinformarea este una dintre aceste vulnerabilități. Contracararea ei n nu trebuie lăsată doar la latitudinea mass media sau a organizațiilor neguvernamentale. Și guvernele trebuie să acționeze nu pentru a limita libertatea de exprimare, ci pentru a stabili care sunt faptele reale. Astfel, comunicarea strategică ne oferă un instrument pentru a ne apăra și pentru a promova alternativa unui discurs bazat pe adevăr și fapte reale”, a subliniat Teodor Meleșcanu.

La rândul său, comisarul pentru securitate, Julian King, a explicat că printre cele mai periculoase amenințări hibride sunt cele care includ componenta cibernetica, iar propaganda și dezinformarea alterează comportamentul cetățenlor.

Evident că dezinformarea nu poate fi contracarată fără colaborarea cu marele platforme de internet și cu rețelele de socializare, care trebuie să îmbunătățească transparența surselor de informație.

Din păcate, a menționat comisarul, un raport al Comisiei Europene care va fi prezentat astăzi, arată că rețelele de socializare au înregistrat și mai puține progrese în domeniu în ultima vreme.

Sursa: RRA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău