Amendamentul privind finanțarea adițională de 75 de milioane de euro de către Comisia Europeană a fost semnat

  • 22 Iulie 2022 10:23
Amendamentul privind finanțarea adițională de 75 de milioane de euro de către Comisia Europeană a fost semnat

Amendamentul la Acordul de finanțare dintre Moldova și Comisia Europeană privind Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova a fost semnat. Amendamentul prevede un grant de 75 de milioane de euro. Finanțarea adițională va majora bugetul programului de suport până la 135 de milioane de euro, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Finanțelor, acest suport bugetar va sprijini măsurile de atenuare a impactului socio-economic produs de creșterea prețurilor la gazele naturale, va spori capacitatea statului de a furniza servicii grupurilor vulnerabile și va susține eforturile în asigurarea securității energetice în Republica Moldova.

Prima tranșă, de 60 de milioane de euro, a fost debursată în luna decembrie a anului 2021, iar restul sumei urmează să fie debursată într-o singură tranșă, după îndeplinirea anumitor condiționalități.

Decizia privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Amendamentului la Acord a fost aprobată în cadrul ședinței Guvernului din 13 iulie curent.

Suportul oferit de Uniunea Europeană și statele membre Republicii Moldova vine să completeze asistență macro-financiară în valoare de 150 de milioane de euro, suportul de urgență pentru gestionarea fluxului de refugiați de peste 43 de milioane de euro și cei 31 de milioane de euro oferiți sub formă de bunuri de primă necesitate, medicamente, generatoare, destinate refugiaților din Ucraina.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău