AMDM face precizări legate de scumpirea medicamentelor

  • 23 Septembrie 12:21
AMDM face precizări legate de scumpirea medicamentelor

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale aprobă și înregistrează prețul de producător la medicamente, însă nu este autoritatea care deține controlul asupra formării prețului cu ridicata și amănuntul. În contextul informațiilor cu privire la majorarea prețurilor la medicamente, instituția precizează că nu deține informație despre medicamentele scumpite și categoria din care fac parte acestea, transmite IPN.

Potrivit AMDM, în cazul medicamentelor autorizate în Nomenclatorul de stat, cu prețul aprobat în conformitate cu prevederile legale și reglementat până la etapa de eliberare, nu este posibilă o majorare considerabilă. Cu atât mai mult, prețurile de producător sunt stabilite pentru perioada de un an. Prețurile pentru suplimentele alimentare, care deseori sunt confundate cu medicamentele, nu sunt reglementate de Agenția Medicamentului.

În ceea ce privește medicamentele pentru maladiile cardiovasculare, AMDM menționează că produsele medicamentoase în cea mai mare parte sunt incluse în Lista medicamentelor compensate. Pentru a beneficia de asistență medicală primară achitată din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală, fiecare cetățean trebuie să se înregistreze la medicul de familie în instituția medicală primară. Pacienții cu afecțiuni cronice, care au necesitatea de administrare zilnică a medicamentelor, pot beneficia de compensarea integrală sau parțială a costului medicamentului, contactând medicul de familie, pentru a-i prescrie rețete compensate.

Într-un comunicat de presă, instituția precizează că „realitatea denotă devierea prețurilor în valută națională în condițiile fluctuației cursului valutar, care suferă modificări esențiale într-o perioadă relativ scurtă, iar majoritatea produselor medicamentoase de pe piața farmaceutică a Republicii Moldova sunt de import”. Schimbări ale fluctuației cursului valutar persistă pe parcursul întregului an, și nu doar în perioada menționată. Acest factor este resimțit de către consumator în toate domeniile, inclusiv și inevitabil și în cel farmaceutic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
3,76
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,34 m/s
Tue
7
Wed
9
Thu
11
Fri
12
Sat
12

Curs oficial BNM 26 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3159 -0.0194
USD 17.4784 0.0059
RON 4.1072 -0.0041
UAH 0.6619 -0.0029
RUB 0.2500 0.0010
Arhivă Radio Chișinău