Ambuscade, poduri distruse, trenuri deraiate: Partizanii ucraineni, tot mai activi în zonele aflate sub ocupația armatei ruse

  • 26 Mai 2022 09:08
Ambuscade, poduri distruse, trenuri deraiate: Partizanii ucraineni, tot mai activi în zonele aflate sub ocupația armatei ruse

Mișcările de partizani încep să devină tot mai active în regiunile și orașele din Ucraina aflate în prezent sub ocupație militară rusă. Direcția de Informații Militare a armatei ucrainene a precizat, conform BBC, că, în perioada 20 martie - 12 aprilie, partizanii ucraineni au ucis 70 de soldați ruși „aflați în misiuni de patrulare pe timpul nopții”.

Cele mai multe astfel de acțiuni de gherilă au fost semnalate în zona orașului Melitopol. În urmă cu o săptămână, partizanii ucraineni au provocat deraierea unui tren blindat al armatei ruse, plin cu muniții, după ce au amplasat explozibil pe șinele de cale ferată, scrie digi24.ro.

Spre finalul lunii aprilie, partizanii au aruncat în aer - tot lângă Melitopol - un pod folosit de armata rusă pentru a transporta armament, muniții și combustibil din Crimeea.

„Asta e o treabă pe care partizanii o realizează în comun cu membrii serviciilor secrete și militarii noștri”, a declarat, pentru BBC, primarul Melitopolului, Ivan Fedorov.

Fedorov a fost răpit pe 11 martie de militarii ruși după ce trupele Moscovei au ocupat orașul Melitopol și a fost acuzat de terorism. Kievul a anunțat apoi eliberarea sa în urma unui schimb de prizonieri.

„Au fost șase zile periculoase pentru că am înțeles că pentru ruși viața mea și cea a civililor valorează zero”, a declarat Ivan Fedorov, la o lună după eliberare.

„Colaboraționiștii” Moscovei - printre țintele partizanilor ucrainenei

Rapoartele zilnice ale Institutului pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW) le redactează zilnic cuprind inclusiv informații despre activitățile partizanilor sau unităților de gherilă ucrainene care acționează în spatele liniilor rusești, în zonele și orașele ucrainene aflate sub controlul Moscovei.

ISW menționează într-un astfel de raport acțiuni în care partizanii ucraineni au vizat „colaboraționiștii locali” dar și sistemele de artilerie ale armatei ruse.

În raportul publicat pe 24 mai, ISW a semnalat existența unor acțiuni ale partizanilor în regiunea Zaporoje, care continuă să pună presiune pe forțele de ocupație ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău