Ambițiile geopolitice ale Chinei. Care este locul României în acest plan

  • 27 Aprilie 2019 18:18
Ambițiile geopolitice ale Chinei. Care este locul României în acest plan

Undeva la începutul toamnei anului 2014 oficiali români prezenți la Beijing vorbeau de un deceniu ce urma să vină, mult mai fructuos pentru parteneriatul dintre România și China, prin prisma faptului că statele conveniseră proiecte de investiții în energie și infrastructură de 6 miliarde de euro.

Cele 6 miliarde urmau să se transforme în locuri de muncă, independență energetică, câștigarea de noi piețe, de modernizarea unor termocentrale sau de proiecte de infrastructură, notează MEDIAFAX.

Astăzi, la jumătatea deceniului fructuos, multe din proiectele convenite atunci nu mai sunt de actualitate.

Construcția așa numitului „cartier chinezesc” din Craiova a început, dar firma din China care a început lucrările a dat faliment și lucrările au fost abandonate. Acum se pot vedea doar scheletele blocurilor ridicate din pământ.

Preluarea Kaz Munay Gaz, compania care deține Rompetrol, de către o companie chineză a eșuat. Proiectul hidrocentralei Tarnița – Lăpușești, care bate pasul pe loc de patru decenii, a fost curtat de multe companii din China, dar fără rezultat.

Cu toate acestea, nu putem să nu remarcăm că statul chinez face eforturi diplomatice și financiare intense pentru a-și spori influența în lume.

Iată: în urmă cu numai o lună Italia Italia devenea prima națiune din G7 – grupul statelor industrializate, care se alătură inițiativei chineze de infrastructură „Belt and Road”, după ce a semnat un acord în acest sens, acod care i-a adus unei Italii cu o situație economică destul de fragilă înțelegeri economice semnate de 2,5 miliarde de euro, dar ar putea urca la 20 miliarde de euro. Bănci, companii din energie, oțelării, reconstruirea podului prăbușit din Genova, acorduri pentru stimularea exporturilor, produse financiare, creditare și turism au făcut obiectul acordurilor semnate, înțelegeri care au provocat nemulțumirea restului partenerilor de grup ai Italiei.

Iar tunelul de cale ferată care va lega Helinski de Tallin, capitala Estoniei, a primit o finanțare de 15 miliarde de euro de la Touchstone Capital Parteners din China, construcția fiind cea mai recentă investiție din planul Beijingului „Belt and Road”. FinEst Bay Area Development a anunțat că a semnat un memorandum cu grupul chinez pentru o treime din finanțarea necesară, ceea ce asigură o participație minoritară pentru Touchstone la tunelul lung de 100 de kilometri.

Privit prin prisma unui pragmatism diplomatic și economic, semnarea unui parteneriat cu China, pe asemena sume și pentru atât de multe domenii este un demers logic. După lansarea, în 2013, a inițiativei "Belt and Road", 124 de țări și 29 de organizații internaționale au semnat cu China documentul de cooperare la inițiativă.

Inițiativa Belt and Road dorește să conecteze China cu sudul și centrul Asiei, Orientul Mijlociu, Europa și Africa cu ajutorul unei rețele de drumuri de-a lungul Drumului Mătăsii și a rutei arctice.

CUM JOACĂ ROMÂNIA ACEASTĂ CARTE?

Pentru moment pare că oficialii români manifestă o ceva mai mare prudență față de cei care în urmă cu cinci ani promiteau decenii fructuoase – acorduri, discuții, strângeri de mână, dar puține proiecte concrete. Și până la proiecte concrete, mai sunt câteva detalii, de exemplu deficitul comercial.

România își propune să exporte în China de 1 miliard de dolari, în 2019, o creștere de 66%, conform ministrului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea. Valoarea totală a schimburilor comerciale între România și Republica Populară Chineză a depășit 4 miliarde de dolari, în primele opt luni ale anului 2018, din care 604,02 milioane de dolari exporturi românești pe piața chineză, o creștere cu 14,81% față de perioada similară a anul precedent, și 3,43 miliarde de dolari importuri din China, o creștere cu 26,31%. O creștere a exporturilor românești de produse agricole poate fi una dintre soluțiile de reducere a deficitului comercial, mai ales prin prisma disputei comerciale dintre China și Statele Unite, care a generat o piață nouă pentru europeni.

Iar deficitul în relația comercială cu China, care a crescut în ianuarie 2019, este o preocupare și pentru liderii Uniunii Europene. În relația cu China, deficitul UE a crescut doar în ianuarie la 21,4 miliarde euro, de la 20,8 miliarde de euro, valoare înregistrată anul trecut.

Mai multe, pe MEDIAFAX

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău