Ambasadorul Victor Chirilă: Obiectivul nostru strategic este să aducem Republica Moldova mai aproape de România

  • 02 Februarie 08:11
Ambasadorul Victor Chirilă: Obiectivul nostru strategic este să aducem Republica Moldova mai aproape de România

Obiectivul nostru este aducerea Republicii Moldova mai aproape de România. O spune ambasadorul Victor Chirilă, potrivit căruia relațiile excelente dintre cele două state vor fi fortificate. Victor Chirilă spune că agenda comună, stabilită de președintele Maia Sandu, prevede pregătirea pentru aderarea la Uniunea Europeană până în anul 2030, iar România rămâne cel mai important partener al Republicii Moldova în acest proces, notează IPN.

Ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, se arată convins că odată cu preluarea șefiei Ministerului de Externe de către Mihai Popșoi, relațiile excelente dintre Chișinău și București vor continua, vor fi finalizate proiectele în proces de implementare și vor fi demarate proiecte noi.

„Relațiile excelente care există între Republica Moldova și România vor continua. Avem proiecte foarte bune în toate domeniile de realizat, iar obiectivul nostru comun strategic este să aducem Republica Moldova mai aproape de România și împreună, să fim în Uniunea Europeană. Aceasta este obiectivul nostru strategic, este chintesența parteneriatului strategic pe care statele noastre l-au semnat în 2010 și el va fi continuat. Vom fixa noi obiective. Noi proiecte vor fi implementate, dar important, acum, este să realizăm ceea ce am convenit și este în proces de implementare: proiecte infrastructurale, investiții în domeniul securității energetice din Republica Moldova, crearea unei piețe economice comune integrate între statele noastre”, a spus ambasadorul Victor Chirilă în cadrul unui interviu pentru emisiunea „Puterea Știrilor” din România.

Potrivit diplomatului, consolidarea relațiilor economice moldo-române va ajuta Republica Moldova în procesul de eurointegrare și va contribui la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor.

„Integrarea economică este un obiectiv esențial pentru prosperitatea Republicii Moldova, pentru securitate și de asemenea, un atu extrem de important în relația cu Uniunea Europeană. În procesul de negocieri, integrarea economică cu România înseamnă de fapt, integrarea economică cu Uniunea Europeană și acest lucru va cântări foarte mult atunci când statele membre Uniunii Europene vor lua decizia finală de a ne integra nu doar economic, ceea ce cred că se va întâmpla mai devreme, dar și politic”, a mai spus ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă.

Ieri, cu votul majorității deputaților PAS, a fost modificată structura Guvernului Republicii Moldova. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost reorganizat în Ministerul Afacerilor Externe. Respectiv, funcțiile privind procesul de integrare europeană vor fi preluate de către Biroul pentru integrare europeană din cadrul Cancelariei de Stat. În cadrul Guvernului, procesul de integrare europeană va fi competența viceprim-ministrului pentru integrare europeană fără portofoliu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău