Ambasadorul Ungariei, convocat la MAEIE în legătură cu incidentul din centrul Chișinăului

  • 10 Noiembrie 2021 11:17
Ambasadorul Ungariei, convocat la MAEIE în legătură cu incidentul din centrul Chișinăului

Ambasadorul Ungariei,  Sándor Szabó, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) în legătură cu incidentul din centrul Chișinăului în urma căruia este acuzat că ar fi lovit cu automobilul un angajat al Inspectoratul Național de Securitate Publică al IGP.

Ministerul a luat act de informația apărută în spațiul public: raportul agentului constatator din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică și nota verbală a Ambasadei Ungariei în Republica Moldova.

„În strictă conformitate cu prevederile Convenției de la Viena din 1961 cu privire la relațiile diplomatice, ambasadorul Ungariei a fost convocat la ministerul de externe pentru clarificarea circumstanțelor incidentului și evitarea unor situații similare, care ar aduce prejudicii statutului diplomatic. Menționăm că articolul 41 al Convenției de la Viena stipulează că fără prejudiciul privilegiilor și imunităților diplomaților, toate persoanele care beneficiază de privilegii și imunități au datoria de a respecta legile și regulamentele statului acreditar”, au comunicat reprezentanții MAEIE.  

Potrivit unu comunicat al INSP, la 6 noiembrie, ora 11:40, pe strada Armenească intrarea în IM Piața Centrală paralel cu punctul mobil de vaccinare, șoferul unui automobil cu număr diplomatic a parcat neregulamentar un automobil.
O femeie, angajată a centrului mobil de vaccinare, a comunicat polițistului că este necesar de a înlătura automobilul respectiv, pentru a putea manevra autobusul.
La scurt timp, de automobil s-a apropiat o persoană de gen masculin, vorbitor de limba rusă, care a comunicat că automobilul nu încurcă nimănui și că el este Ambasadorul Ungariei în R. Moldova.
 
„Angajatul INSP, a solicitat să înlăture automobilul, pentru a permite ieșirea autobusului, unde conducătorul Mercedesului enervat s-a urcat la volanul automobilului comunicând că se va adresa Ministrului de Interne, ca urmare pornind mașina și accelerând a lovit angajaul INSP cu partea laterală stângă. Polițistul de patrulare nu a avut nevoie de îngrijiri medicale”, susține INSP. 
 
Cazul dat a fost înregistrat la IP Centru.
 
„În caz de comitere a contravenției de către cetățenii străini care beneficiază de imunitate diplomatică, agentul constatator este obligat să curme pe loc acțiunile ilicite, să fixeze numele persoanei, numărul actului ce confirmă inviolabilitatea personală, cu pornirea procesului contravențional și întocmirea actelor de constatare, să nu rețină persoana respectivă și să raporteze despre acest fapt conducătorului său nemijlocit.
De asemenea, membrii personalului administrativ și tehnic, membrii familiilor lor, membrii personalului auxiliar care nu sînt cetățeni ai Republicii Moldova, se bucură de imunitate față de jurisdicția Republicii Moldova, doar în cazurile în care imunitatea față de jurisdicția civilă și administrativă a Republicii Moldova se extinde numai asupra acțiunilor exercitate în cadrul funcțiilor de serviciu”, mai menționa INSP în comunicat. 
 
De asemnea și Ambasada Ungariei a venit cu un comunicat după incident. „Ambasadorul Ungariei nu a comis nicio infracțiune la locul faptei, în timpul menționat, nu a provocat accident, nu a periclitat sănătatea sau integritatea corporală a niciunei dintre persoanele prezente și nu a împiedicat pe nimeni în libera mișcare sau deplasare. Contrar declarațiilor anterioare, angajații Ministerului de Interne au avut un comportament agresiv, nu au respectat prevederile convențiilor internaționale, creând obstacol deplasării libere a ambasadorului, după care au și lovit mașina oficială a Ambasadei cu diferite obiecte”.
 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău