Ambasadorul UE la Kiev, despre riscurile unui nou "război al gazelor" între Rusia și Ucraina

  • 27 Noiembrie 2019 12:07
Ambasadorul UE la Kiev, despre riscurile unui nou

Ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasikas, a declarat pentru publicația online "Evropeiska Pravda" că Bruxelles-ul și Kievul s-au pregătit pentru diverse scenarii în contextul unui eventual "război al gazelor" pe care l-ar putea declanșa Federația Rusă, însă a subliniat că negocierile trilaterale pe această temă sunt în plină desfășurare.

Întrebat dacă UE se așteaptă la un nou conflict pe tema gazelor și la suspendarea tranzitului de gaz prin conductele ucrainene, diplomatul a menționat că îi este greu să răspundă. "Este foarte dificil. Dar vă pot asigura că atât UE, cât și Ucraina sunt foarte bine pregătite pentru diverse scenarii. Pe de altă parte, negocierile trilaterale (negocieri între Ucrainei și Rusia, intermediate de UE, cu privire la unui nou contract de tranzit, n.red) sunt încă în desfășurare, iar vicepreședintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, care prezidează aceste negocieri, face acest lucru foarte bine" - a asigurat reprezentantul UE la Kiev.

Chiar dacă Šefčovič nu va mai fi vicepreședinte al Comisiei Europene începând cu data de 1 decembrie, Maasikas asigură că "cel puțin Comisia Europeană, ca organizație, va rămâne". "Și cred că vor face tot posibilul să se ajungă nu doar la un nou contract, ci la un contract potrivit. Voi fi direct și voi spune că simpla prelungire cu un an contractului actual, pentru a acorda Rusiei timp să finalizeze noua conductă ce ocolește Ucraina, nu este o opțiune bună. Scopul acestor negocieri este să ajungem la un acord stabil și pe termen lung privind aprovizionarea cu gaze prin conductele Ucrainei" - a adăugat ambasadorul UE la Kiev, Matti Maasikas.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
17
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:1 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
19
Thu
23
Fri
19

Curs oficial BNM 12 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0000
USD 17.1929 -0.0000
RON 4.0207 -0.0000
UAH 0.6382 -0.0000
RUB 0.2429 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău