Ambasadorul UE la Chișinău | Există suspiciuni că autoritățile nu doresc investigarea furtului miliardului

  • 02 Noiembrie 2018 13:44
Ambasadorul UE la Chișinău | Există suspiciuni că autoritățile nu doresc investigarea furtului miliardului

Există suspiciuni că autoritățile R. Moldova nu doresc investigarea furtului miliardului, recuperarea banilor și pedepsirea celor vinovați, a declarat ieri, în cadrul unei emisiuni de la PRO TV, șeful Delegației UE în R. Moldova, Peter Michalko.

Potrivit agenției INFOTAG, Peter Michalko a menționat că „nu numai partenerii europeni, ci și cetățenii Republicii Moldova doresc să știe cum vor fi recuperați banii, deoarece economia republicii a suferit mult, iar cei vinovați trebui pedepsiți".

"Totul se află în mâinile autorităților, instituțiilor ce se ocupă de aceasta - Procuratura Generală, Agenția pentru Recuperarea Bunurilor dobândite Ilegal. Toată lumea vrea să știe unde au plecat banii, unde sunt acum și cum vor fi recuperați", a spus diplomatul.

Potrivit ambasadorului, "există întrebări cu privire la deciziile economice "non-standard" ale autorităților - legea privind benzinăriile Duty Free, care a fost aprobată în contradicție cu standardele necesare (prevăzute de Acordul de Asociere - "I.") și cu poziția UE".

"În sistemul de justiție al Republicii Moldova există multe probleme, iar acesta este un domeniu foarte important. Aici, Moldova are multe angajamente, care sunt prevăzute atât de Acordul de Asociere cu UE, cât și de Memorandumul privind finanțarea macrofinanciară. Justiția din republică are nevoie de reforme, trebuie adoptate noi legi. În același timp, legile trebuie puse în practică, astfel încât să nu existe discuții, de exemplu, despre abuzul de putere din partea autorităților prin arestări preventive sau practicarea "ședințelor cu ușile închise" la judecătorii", a spus Michalko.

Diplomatul a calificat invalidarea alegerilor de la Chișinău drept "un caz fără precedent" și "un exemplu de regresie a democrației în Moldova".

"Nu vreau să comentez declarații concrete, dar voi sublinia că voința cetățenilor nu este respectată, Chișinăul nu are primarul pe care și l-a ales. Este foarte important ca toate principiile și standardele procesului electoral să fie respectate la viitoarele alegeri parlamentare. Acestea trebuie să fie libere, fără încălcări, iar votul cetățenilor să fie respectat", a spus diplomatul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău