Ambasadorul UE, despre o nouă asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova

  • 14 Mai 2020 16:15
Ambasadorul UE, despre o nouă asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova

Uniunea Europeană a identificat și reorientat peste 87 de milioane de euro pentru necesitățile imediate ale Republicii Moldova și gestionarea consecințelor COVID-19. Pe lângă aceasta, UE va acorda o nouă asistență macrofinanciară de urgență în valoare de o sută de milioane de euro, adițional la celelalte 70 de milioane de euro din cadrul asistenței macrofinanciare agreate în noiembrie 2017, bani care mai pot fi valorificați în anumite condiții. Prima tranșă din noua asistență macrofinanciară ar putea fi acordată într-un termen destul de scurt, fără impunerea unor condiționalități. Cea de-a doua tranșă ar putea ajunge la sfârșitul anului curent sau la începutul anului viitor. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, transmite IPN.

Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că cele 87 de milioane de euro sunt reorientate pe proiecte deja existente sau planificate. Asistența macrofinanciară nouă  (100 de milioane de euro) face parte din pachetul de trei miliarde, acordate pentru zece țări. Potrivit ambasadorului, este vorba despre susținerea bugetului de stat al Republicii Moldova și aceasta reprezintă asistență de urgență, care trebuie să ajungă în stat foarte repede.

Peter Michalko admite că memorandumul cu privire la acordarea asistenței macrofinanciare va fi negociat destul de repede, iar prima tranșă va fi una imediată. Pentru asistența oferită în contextul COVID-19, cele 87 de milioane de euro, precum și pentru prima tranșă din asistența macrofinanciară nouă, nu sunt formulate condiții. Este vorba doar despre măsuri de politică care trebuie luate. În ce privește a doua tranșă, care ar putea ajunge în Republica Moldova până la sfârșitul anului curent sau la începutul anului viitor, există anumite condiționalități legate de reforme care urmează să fie realizate.

Și acestea sunt necesare, spune ambasadorul UE, pentru că Republica Moldova trebuie să iasă din criză pregătită. În opinia sa, după criză, competiția între țări în ceea ce ține de atragerea investițiilor, crearea locurilor de muncă, va fi și mai mare. Și pentru a fi atractiv, este foarte important să existe condiții prielnice.

În ceea ce ține de cele 70 de milioane de euro din cadrul asociației macrofinanciare agreate în noiembrie 2017, Peter Michalko a spus că pentru cea de-a doua tranșă condițiile existente trebuie îndeplinite în scurt timp. Deblocarea celor 30 de milioane de euro depinde de progresele care vor fi înregistrate. Cât ține de a treia tranșă, în valoare de 40 de milioane de euro, memorandumul expiră în luna iulie și e condiționat de reforme care sunt necesare țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău