Ambasadorul Ucrainei la ONU: Rusia pregătește Crimeea pentru amplasarea de arme nucleare

  • 01 Noiembrie 2018 08:30
Ambasadorul Ucrainei la ONU: Rusia pregătește Crimeea pentru amplasarea de arme nucleare

Rusia continuă pregătirea infrastructurii militare din Crimeea pentru instalarea de arme nucleare, a declarat ambasadorul Ucrainei la ONU, Vladimir Ielcenko, indicând că Moscova a dublat numărul trupelor sale din peninsula ucraineană anexată în martie 2014, potrivit agenției de presă Unian și publicației Segodnia.

În acest sens, a afirmat Ielcenko, Rusia transferă trupe și echipamente prin Marea Azov și nu a renunțat la planul său de a obține un coridor terestru dinspre Donbas (estul Ucrainei) în Crimeea.

'În Crimeea ocupată are loc o militarizare intensă. Rusia și-a dublat forțele militare din peninsula și continuă pregătirea infrastructurii de aici pentru desfășurarea de arme nucleare, inclusiv modernizează depozitele de muniții nucleare din epoca sovietică', a declarat diplomatul ucrainean în cursul unei reuniuni de marți seară a Consiliului de Securitate dedicată Ucrainei.

În același timp, ambasadorul Ucrainei a atras atenția asupra tensiunilor în creștere în jurul Mării Azov (între Crimeea și teritoriul rus, în nordul Mării Negre cu care comunică prin strâmtoarea Kerci) utilizată de Rusia drept o rută suplimentară pentru transferul de trupe și echipamente în Crimeea.

Cu o zi în urmă, comandantul marinei ucrainene, Igor Voroncenko, declarase că există un risc de escaladare în regiunea Mării Azov, cu impact negativ asupra securității, comerțului și navigației, conform Interfax-Ukraina.

'Din punctul de vedere al armatei, situația din Marea Azov este foarte tensionată. După cum a precizat deja Serviciul de Stat pentru Frontieră, acolo se află aproximativ 120 de nave și vedete (ruse), dar numai 36 au arme și pot acționa, iar 24 au suficient armament la bord', a declarat Voroncenko, indicând că Ucraina și-a consolidat prezența în zonă printr-un grup de nave mici care poate îndeplini sarcini cu caracter militar.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău