Ambasadorul Tunisiei la ONU, demis pentru ''incompetență''

  • 07 Februarie 2020 17:20
Ambasadorul Tunisiei la ONU, demis pentru ''incompetență''

Ambasadorul Tunisiei la ONU a fost demis pentru incompetență, au anunțat vineri autoritățile, după ce diplomați de la ONU au vorbit despre probabila sa rechemare în legătură cu un proiect palestinian de rezoluție care condamnă o inițiativă de pace americană, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Decizia de a-l demite pe ambasadorul Tunisiei la ONU are la bază considerații pur profesionale legate de performanțele slabe și de lipsa de coordonare" cu Ministerul Afacerilor Externe, a precizat instituția într-un comunicat.

Tunisia, prin Moncef Baati, este reprezentată de la 1 ianuarie timp de doi ani în Consiliul de Securitate, unde reprezintă țările arabe.

Ministerul îi reproșează lui Moncef Baati "lipsa de coordonare și de concertare în ceea ce privește dosarele importante în curs de discuție la ONU și în Consiliul de Securitate".

La sediul ONU din New York, surse diplomatice au indicat că Baati a fost rechemat brusc la Tunis, unde ar urma să se pună capăt mandatului său probabil în legătură cu un proiect palestinian de rezoluție care condamnă planul anunțat pe 28 ianuarie de președintele american Donald Trump pentru soluționarea conflictului israeliano-palestinian.

"Există informații potrivit cărora a fost demis", a declarat una dintre aceste surse. "A fost rechemat la Tunis pentru a se pune capăt mandatului său", a confirmat o altă sursă.

El ar fi exprimat prea multă susținere pentru palestinieni în dosarul din Orientul Mijlociu, cu riscul de a altera relațiile între Tunisia și SUA, susține o altă sursă diplomatică.

Plecarea sa a avut loc de urgență, iar el nu a mai asistat joi la întâlnirea organizată de SUA între Jared Kushner, artizan al planului american, și Consiliul de Securitate.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a avut mai multe inițiative diplomatice pentru a-i ralia pe opozanții la acest proiect.

După ce a fost susținut de Liga Arabă și Organizația pentru Cooperare Islamică, Mahmoud Abbas intenționează să se deplaseze la un summit al Uniunii Africane duminică și luni, înainte de a se prezenta marți în fața Consiliului de Securitate al ONU.

Palestinienii vor cu acest prilej să supună votului în Consiliu un proiect de rezoluție care denunță planul american. Marți, ei au înaintat Consiliului de Securitate, prin intermediul Tunisiei și Indoneziei, un prim proiect de text, care a fost discutat joi de cei 15 membri ai acestui for, potrivit unor diplomați.

Diplomat de carieră experimentat și apreciat de omologii săi, Moncef Baati era la pensie când i s-a solicitat în 2019 să reintre în serviciul diplomatic pentru a deveni ambasador la ONU în cei doi ani ai prezenței țării sale în Consiliul de Securitate. Deși ieșit la pensie, Baati a rămas foarte activ în mediile diplomatice în calitate de președinte al Asociației Tunisia-ONU.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău