Ambasadorul SUA la Chișinău s-a arătat interesat de modificarea Codului Electoral, în contextul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale din toamnă

  • 15 Iulie 2020 11:36
Ambasadorul SUA la Chișinău s-a arătat interesat de modificarea Codului Electoral, în contextul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale din toamnă

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereсk J. Hogan, și-a arătat interesul față de modificarea Codului Electoral, în contextul pregătirilor pentru alegerile prezidențiale din toamnă, în cadrul unei întrevederi cu președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

Ambasadorul american s-a referit la propunerile de reducere a programului de votare, organizarea secțiilor de votare în afara țării, activitatea instituției observatorului și procesul de înregistrare a candidaților la funcția de Președinte, potrivit unui comunicat al CEC.

Mai mulți experți, dar și opoziția, au atras atenția că unele amendamente ar fi periculoase pentru democrație, inclusiv micșorarea cu 2 ore a perioadei de votare, de la 14 la 12 ore.

De asemenea observatorii nu vor mai putea monitoriza listele electorale și își vor putea desfășura activitatea doar odată cu începerea campaniei electorale, fără avea dreptul de a prezenta rapoarte.

Modificările Codului Electoral mai prevăd sancțiuni pentru implicarea cultelor religioase, a organizațiilor necomerciale, de binefacere și sindicale în campania electorală, precum și reflectarea incorectă a campaniei de către instituțiile media, în conformitate cu unele recomandări ale Curții Constituționale.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău