Ambasadorul SUA la Chișinău: Nu există niciun indiciu despre amenințări la adresa Republicii Moldova

  • 25 Martie 2022 08:56
Ambasadorul SUA la Chișinău: Nu există niciun indiciu despre amenințări la adresa Republicii Moldova

Ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon, calmează spiritele și spune că, deocamdată, nu există niciun indiciu că Republica Moldova ar putea fi amenințată militar. Diplomatul american spune că situația este monitorizată constant, iar toate informațiile relevante sunt furnizate autorităților de la Chișinău. Ambasadorul SUA spune că administrația Biden sprijină Guvernul și poporul ucrainean financiar și militar, însă SUA evită orice decizii care ar putea escalada situația, notează IPN.

Ambasadorul american spune că Statele Unite dețineau informații despre intențiile militare ale Rusiei și au anticipat invazia rusă din Ucraina. Diplomatul spune că evoluțiile din regiune sunt monitorizate zilnic și dă asigurări că, deocamdată, nu există riscuri la adresa securității Republicii Moldova.

„Statele Unite știau că Rusia a încercuit Ucraina și că acțiunile militare sunt inevitabile. Totuși, a fost un șoc pentru mulți această invazie militară. Este un război pe care Putin l-a ales. Noi ne străduim ca prietenii noștri din Moldova să aibă cât mai multă informație posibil despre intențiile Rusiei în privința întregii regiuni. La această etapă nu există niciun indiciu despre vreo amenințare la adresa Republicii Moldova, dar noi vom monitoriza situația în fiecare zi”, a spus Kent D. Logsdon în cadrul emisiunii „Joi cu Liliana Barbăroșie” de la postul public de televiziune.

Ambasadorul SUA spune că țara sa nu se va implica direct în Ucraina pentru că o astfel de decizie ar însemna escaladarea situației în întreaga regiune. Diplomatul dă asigurări că SUA vor susține Guvernul de la Kiev să opună rezistență militară și vor descuraja Rusia prin sancțiuni economice, care vor stopa finanțarea mașinăriei de război.

„Președintele Biden este la summit-ul NATO de la Bruxelles și noi dorim mult să găsim modalități să sprijinim oamenii neînfricați ai Ucrainei și Guvernul de la Kiev împotriva acestei invazii oribile. Președintele Biden a avut mare grijă să nu facă ceva care ar putea escalada acest război, ca să nu-l facă și mai periculos, dar noi rămânem angajați să lucrăm cu oamenii din Ucraina pentru a opri acest război oribil. Noi am înăsprit sancțiunile pentru ca Rusia să nu poată susține acest război, să nu fie finanțare pentru acest război. Am fost impresionați de curajul și puterea ucrainenilor, SUA și aliații săi fac tot posibilul pentru a sprijini Ucraina în mod militar, pentru a o face să reziste, fără a escalada acest război în ceva mai mare”, a mai spus ambasadorul SUA la Chișinău.

Rusia a atacat Ucraina la 24 februarie, calificând invazia militară drept o operațiune specială de demilitarizare și denazificare a Ucrainei. Potrivit datelor Agenției ONU pentru Refugiați de la începutul războiului 3,6 milioane de cetățeni ucraineni și-au părăsit țara.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău