Ambasadorul României la Chișinău: Sărbătorim împreună Ziua Națională a României - ziua tuturor românilor. Sper ca peste nu mult timp să putem sărbători cu toții împreună, în UE

  • 28 Noiembrie 2023 19:17
Ambasadorul României la Chișinău: Sărbătorim împreună Ziua Națională a României - ziua tuturor românilor. Sper ca peste nu mult timp să putem sărbători cu toții împreună, în UE

Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a menționat în discursul rostit la recepția prilejuită de Ziua Națională a României, că România a fost, este și va rămâne mereu alături de R. Moldova, transmite Radio Chișinău.

„Cu puțin timp în urmă, la Bălți, un tânăr student m-a întrebat cum își poate convinge prietenii, ce argumente poate să mai găsească pentru a-și convinge prietenii sceptici, că locul R. Moldova e în Europa și că integrarea în Uniunea Europeană e un lucru bun. Am primit întrebarea în engleză, deoarece acest tânăr nu stăpânea limba română suficient de bine.

Cel mai la îndemână răspuns e România, e exemplul României. Suntem un pilon de stabilitate într-un context regional complex, cu un război la hotar. Suntem o zonă de prosperitate, care inspiră încredere și atrage investiții. Suntem un model de toleranță și de integrare a diversității. Avem o identitate și valori puternice, avem tradiții și obiceiuri care sunt protejate. Aceasta înseamnă Uniunea Europeană. A fi membru UE înseamnă: democrație, prosperitate, libertate. Înseamnă să poți să-ți construiești viitorul în pace, așa cum îți dorești tu, cu încredere și cu speranță în ziua de mâine.

La toate acestea visează majoritatea cetățenilor de pe acest mal al Prutului. Acesta este obiectivul deloc simplu, asumat cu curaj și simț de răspundere de forțele pro-europene de la Chișinău. Noi știm foarte bine că nu este ușor și nu va deveni mai ușor să îndeplinești toate cerințele pentru atingerea acestui obiectiv, dar împreună vom reuși. Și acesta este obiectivul pe care noi, România, îl sprijinim ferm și consecvent.

De ce? Pentru că merită.

Pentru că R. Moldova asigură drepturile și libertățile fundamentale pentru fiecare cetățean al său. Pentru că guvernarea pro-europeană de la Chișinău investește în dezvoltarea satelor și orașelor. Pentru că R. Moldova a luptat să-și asigure independența energetică. Pentru că R. Moldova și-a deschis brațele și casele pentru a primi sute de mii de refugiați ucraineni. Pentru că guvernarea pro-europeană a parcurs cu succes un proces incredibil de reforme, fapt confirmat de Comisia Europeană. Pentru că în fiecare zi luptă curajos împotriva acțiunilor hibride ale Rusiei.

Iar România a fost, este și va rămâne alături de R. Moldova în toate aceste eforturi. Legăturile strânse cu România și cu Europa sunt vii și prezente în toate domeniile: limbă, istorie, cultură, Biserică, economie.

Cu voia dumneavoastră nu voi enumera toate proiectele pe care le derulăm sau finanțăm, căci susținerea noastră este amplă și vizibilă în fiecare domeniu. Iar când ajuți din suflet, nici nu-ți vine să te lauzi.

De ce ajutăm din suflet?

Pentru că cetățenii de pe acest mal al Prutului merită. Și îmi exprim speranța că politicienii europeni nu îi vor dezamăgii pe cetățenii R. Moldova și vor vota favorabil pentru începerea negocierilor de aderare cât mai curând. R. Moldova este deja o țară europeană, are valori europene și gândește european. Eu așa simt și așa cred.

Și când spun asta, mă gândesc la ce am văzut recent la Cahul, dar și la Bălți, Vulcănești sau Comrat, unde am întâlnit oameni care văd și înțeleg viitorul european al R. Moldova; care doresc să învețe limba română și se uită cu interes spre Europa. Oameni harnici care își doresc Europa la ei acasă. De asemenea, constat cu satisfacție că forțele pro-europene de la Chișinău ascultă dorințele și nevoile oamenilor și lucrează intens să le îndeplinească.

Azi, sărbătorim împreună, aici la Chișinău, Ziua Națională a României - ziua tuturor românilor. A celor care simt, gândesc și vorbesc românește. Sper ca peste nu mult timp să putem sărbători cu toții împreună, în Uniunea Europeană.

Azi e o zi în care ne reamintim de importanța libertății și păcii, a valorilor fundamentale care stau la baza societății noastre. Ne gândim la generațiile trecute care au visat, au sperat și au construit pentru noi. Iar noi avem datoria să protejăm ceea ce am moștenit și să asigurăm generațiilor ce vor urma un viitor prosper și sigur, la care, înaintașii noștri au avut doar șansa să viseze. Și ca orice lucru în viață, îl putem realiza mai ușor și mai bine doar muncind împreună.

La mulți ani români, la mulți ani România!”, a menționat Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.

Ziua Națională a României este sărbătorită la 1 decembrie.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:6,17 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău