Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, despre metodologia de admitere la studii universitare în România

  • 20 Iunie 2018 23:01
Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, despre metodologia de admitere la studii universitare în România

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a explicat în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău metodologia de admitere pentru tinerii din Republica Moldova la studii universitare în anul academic 2018-2019. Daniel Ioniță a subliniat că a fost exclusă influența factorului uman din procedura de selecție, astfel încât fiecare candidat își poate depune actele în regim on-line la mai multe instituții în același timp. În interviul consemnat de Natalia Zaharescu, Ambasadorul României și-a exprimat speranța că tinerii basarabeni își vor utiliza cunoștințele acumulate inclusiv în beneficiul parcursului european al Republicii Moldova.

Sunt în această metodologie o serie de vești bune. În primul rând, aș menționa faptul că și anul acesta vom aplica metodologia privind școlarizarea românilor de pretutindeni în învățământul superior de stat din România, care a fost aprobată anul trecut. Cu alte cuvinte, ca și anul trecut, cei care sunt interesați să acceseze aceste oportunități de studiu în România trebuie să-și pregătească dosarul și trebuie să-și prezinte în format electronic dosarul respectiv. Pot să opteze pentru mai multe universități, urmând ca la final să decidă unde vor merge. Deci, a fost scoasă din această procedură de selecție interacțiunea cu factorul uman și necesitatea deplasării personale a candidaților în universitățile respective, înregistrarea făcându-se doar în format electronic.

În al doilea rând, cifra de școlarizare pentru românii de pretutindeni care a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern 131/2018 a fost repartizată tuturor instituțiilor de învățământ superior de stat. Acestea, în baza autonomiei universitare de care se bucură, vor repartiza locurile fără plata taxelor de școlarizare, dar cu bursă, respectiv pe cele fără plata taxelor de școlarizare, dar fără bursă, pe domenii de licență, master și doctorat. Totodată, calendarul admiterilor, oferta de școlarizare a românilor de pretutindeni vor putea fi accesate pe site-ul fiecărei instituții de învățământ superior.

Cu alte cuvinte, toți cei interesați din Republica Moldova ar trebui să se uite pe site-urile instituțiilor de învățământ superior din România, să-și selecteze profilul pentru care trebuie să aplice și să-și depună dosarul în format electronic.

 

România oferă în ultimii un număr constat de locuri de studii tinerilor din Republica Moldova. Care sunt datele pentru anul acesta?

Și anul acesta rămânem în coordonatele stabilite în anii anteriori. Anul acesta, evident, este un an important, este anul în care sărbătorim Centenarul Marii Uniri, deci nu putem să diminuăm oferta pe care noi o facem elevilor și studenților din republica Moldova care vor să studieze în România.

 

Ce mesaj le transmiteți celor care vor să studieze în România, tinerilor absolvenți de liceu, absolvenți de gimnaziu?

Mult succes, în primul rând! În al doilea rând – să-și aleagă cu atenție profesia, pentru că este vorba de viața lor și ei sunt cei mai în măsură să aibă grijă așa cum se cuvine de propria lor viață. Îmi doresc ca o parte din cei care studiază în România să se întoarcă în Republica Moldova, pentru că este nevoie ca expertiza lor să fie utilizată inclusiv pentru a menține și a parcurge cu succes drumul Republicii Moldova către Uniunea Europeană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău