La eveniment au participat membri ai Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, membri ai Comunității Evreiești și asociațiilor minorităților naționale, ambasadori, membri ai corpului diplomatic, notează sursa citată.
„Anul acesta când aniversăm 75 de ani de la înfrângerea nazismului prin efortul comun al forțelor aliate și 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, mapamondul trebuie să fie solidar în lupta împotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei și intoleranței, care redevine, din păcate, o preocupare importantă, în contextul unor conflicte regionale bazate inclusiv pe resentimente de tip etnic și apariției de noi tendințe extremiste.
România, prin ea însăși, dar și ca stat-membru al Uniunii Europene, promovează toleranța între oameni, unitatea în diversitate, nediscriminarea și pacea, rămânând activă în procesul de păstrare și întregire a memoriei Holocaustului. Pentru că nu trebuie să-i uităm pe cei care au fost umiliți, torturați și uciși din ură, dar nici pe cei care au protejat vieți cu riscul propriei vieți, salvând astfel ideea de umanitate.
Cu toții suntem produșii Istoriei și avem întipărit în noi ADN-ul generațiilor trecute, cu toate bunele și relele laolaltă. Ca ambasador al României, vă asigur că port în suflet povara și vina imensei tragedii a Holocaustului, la care au participat și conaționalii mei. Pana când ne vom absolvi ca popor de această vină, să nu uitam să fim oameni și să nu mai permitem repetarea unor astfel de atrocităti.
În final, dați-mi voie să îmi exprim întreaga compasiune pentru supraviețuitorii și urmașii victimelor Holocaustului”, a afirmat diplomatul român.