Ambasadorul Republicii Moldova la Kiev: Vom avea un partener și un aliat de nădejde

  • 28 Octombrie 2014 08:54
Ambasadorul Republicii Moldova la Kiev: Vom avea un partener și un aliat de nădejde

Majoritatea ucrainenilor au votat la alegerile parlamentare anticipate din această țară în favoarea partidelor pro-europene.

Rezultatul acestui scrutin și votul masiv pro-vestic din țara vecină îi aduc o serie de beneficii și Republicii Moldova, oferindu-i șansa să continue reformele și să concolideze apropierea sa de Uniunea Europeană, consideră analiștii.

Votul clar în favoarea partidelor pro-europene de la Kiev consolidează parcursul european al Ucrainei, ceea ce îi ușurează și drumul Republicii Moldova în acest sens, și , totodată va contribui la reglementarea conflictului transnistrean, a declarat pentru Radio Chișinău ambasadorul Republicii Moldova la Kiev, Ion Stăvilă. ”Aceasta înseamnă că Republica Moldova va avea în persoana Ucrainei și în continuare un partener și un aliat de nădejde în realizarea aspirațiilor noastre europene. Cred că împreună, două țări vecine, situate în această zonă geopolitică sensibilă, să mergem împreună cu Ucraina aceasta însemană că ne va fi mai ușor”, a declarat Ion Stăvilă.

Prin acest vot, ucrainenii au dat dovadă de unitate și în urma conflictului militar cu Rusia și-au dat seama că anume vectorul european este cel care poate să aducă stabilitatea în țara lor și să aducă Ucraina pe calea dezvoltării democratice, consideră expertul Asociației pentru Politică Externă, Victoria Bucătaru. Ea a adăugat că în urma acestui vot are de câștigat și Republica Moldova.

”În primul rând ne va asigura nou srabilitate și siguranță că putem continua reformele pe care le-am început. În afară de această o Ucraină europeană înseamnă și stabilitate din punctul de vedere al securității, pentru că criza din Ucraina a pus multe semne de întrebare în ce privește conflictul transnsitrean”, a declarat Victoria Bucătaru.

Votul pro-european din Ucraina o transformă într-un aliat fidel și de nădejde al Republicii Moldova, consideră și analistul Anatol Țăranu. Potrivit acestuia, anume Rusia, prin politica sa, a alimentat sentimentele pro-europene ale ucrainenilor.

Acest vot în favoarea partidelor pro-europene vorbește despre faptul că Rusia a clacat lamentabil în politca sa faț ă de Ucraina, prefăcând-o în dușmanul său și de fapt Rusia, prin politica sa, a fundamentat cursul european al Ucrainei”, potrivit analistului Anatol Țăranu.

Amintim că transformările politice din Ucraina au început odată cu refuzul fostului președinte Victor Ianukovi de a semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană în noiembrie anul trecut. Forțele pro-europene au preluat puterea la începutul acestui an și au continuat procesul de apropiere de Uniunea Europeană. Pe de altă parte, Ucraina a pierdut practic peninsula Crimeea, anexată de Rusia, iar în estul țării s-au forma două regiuni secesioniste susținute de facto de Moscova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău