Ambasadorul Republicii Moldova la București, în presa de peste Prut: Fără implicarea României, Republica Moldova nu ar fi obținut statutul de stat candidat pentru aderarea la UE

  • 21 Septembrie 2023 17:08
Ambasadorul Republicii Moldova la București, în presa de peste Prut: Fără implicarea României, Republica Moldova nu ar fi obținut statutul de stat candidat pentru aderarea la UE

Fără implicarea României, Republica Moldova nu ar fi obținut statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, consideră Ambasadorul țării noastre la București, Victor Chirilă. Într-un interviu pentru psnews.ro, diplomatul a precizat că după mulți ani de independență, în sfârșit, în ambele țări, legate puternic prin „limbă, istorie, tradiție și etnie”, există clase politice capabile să dezvolte relațiile diplomatice, transmite Radio Chișinău.

„În sfârșit, după 32 de ani, avem o guvernare care are curajul să propună o agendă ambițioasă, are sinceritatea să construiască această relație pe un fundament temeinic. ... Chiar dacă suntem despărțiți de o frontieră, suntem de același neam și acest lucru trebuie să stea la fundamentul parteneriatul nostru dacă într-adevăr ne dorim nu doar o relație sinceră, dar și o relație care să se bucure de încredere, din ambele părți și o relație care să privească spre viitor. Traversăm cea mai intensă perioadă în relațiile noastre, intensă din punct de vedere al dialogului, intensă din punct de vedere al proiectelor din diferite domenii, intensă din punct de vedere al comerțului care crește de la an la an, intensă din punct de vedere al investițiilor care se fac”, a mai adăugat Victor Chirilă în interviu.

Diplomatul a apreciat contribuția oficialilor români în sprijinirea Republicii Moldova în fața provocărilor din ultimii ani.

„Eu voi vorbi despre actualii oficiali din România cu care avem o cooperare excelentă - cu dl. președinte Klaus Iohannis, cu dl. prim-ministru Marcel Ciolacu, cu dl. președinte al Senatului, Nicolae Ciucă. Sunt trei oameni care sunt vârful de lance al implicării României în susținerea R. Moldova. Sunt și alți zeci, sute de oameni care ne ajută în diferite instituții. Deci nu cred că nu va ajunge timpul ca să-i enumăr pe toți.

Credeți-mă, acești trei oameni ne ajută foarte mult și datorită lor, datorită implicării lor atât în exterior, dar și în interior, aici în România, am reușit să facem față unor multiple provocări în ultimii doi ani, în special unor provocări cauzate de războiul declanșat de Federația Rusă împotriva unui stat suveran și independent cum este Ucraina. Fără acești trei oameni cred că ne-ar fi fost foarte greu să facem față crizei energetice, crizei refugiaților, crizei sociale din R. Moldova, să punem la punct acei oligarhi și politicieni care încercau să destabilizeze situația internă din R. Moldova.

Fără ei ne-ar fi fost extrem de greu să promovăm agenda noastră de politică externă în capitalele europene și Statele Unite ale Americii și alte state occidentale. Fără aportul domnului Iohannis, domnului Marcel Ciolacu, domnului Nicolae Ciucă și aici aș mai adăuga de asemenea și ministrul, fostul ministru de Externe, dl. Aurescu și actual ministrul de Externe, dna. Odobescu, care au făcut tot posibilul ca R. Moldova să obțină statutul de stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană anul trecut. Fără implicarea lor, cred că R. Moldova, risc să spun, nu ar fi obținut acest stat statut”, a conchis diplomatul moldovean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău