Ambasadorul Poloniei la Chișinău | Spre deosebire de alte state, noi nu vom închide piața de export peste noapte (ZdG)

  • 03 Aprilie 2019 12:42
Ambasadorul Poloniei la Chișinău | Spre deosebire de alte state, noi nu vom închide piața de export peste noapte (ZdG)

Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartlomiej Zdaniuk, a oferit un interviu Ziarului de Gardă în care a vorbit, inclusiv, despre exporturile de vinuri moldovenești în țara pe care o reprezintă.

Potrivit sursei citate, Bartlomiej Zdaniuk a declarat că Polonia a devenit prima piață de desfacere, primul debușeu al vinurilor din R. Moldova și că piața este încă foarte departe de a fi saturată cu vinuri. „Și asta pentru că vinul nu face parte din tradiția poloneză. La noi, vinul este un produs considerat exotic. La noi, el nu se produce deloc, sau foarte puțin, pentru că în Polonia clima nu este una favorabilă. Firmele din R. Moldova au reușit deja să dobândească o cotă parte a pieței poloneze, dar sunt foarte departe de a valorifica potențialul în mod deplin. Vă invit să continuați, pentru că se înțelege, acesta e un izvor de bani și unul serios. Spre deosebire de alte state, noi nu vom închide piața peste noapte. Noi respectăm niște principii, niște reguli, care poate sunt complicate, poate sunt dificile, dar odată ce ai înțeles cum să mergi înainte, te descurci și câștigi bani buni”, a subliniat diplomatul polonez. 

Întrebat ce ar trebui să facă R. Moldova pentru a atrage investiții din Polonia, Bartlomiej Zdaniuk a afirmat că pentru fiecare investitor este importantă predictibilitatea. „Din aceste considerente, aici ar trebui să fie un climat investițional favorabil, să fie oameni cu care să poată coopera, mă refer la resursele umane – oameni educați, talentați, moderni. Iar astfel de condiții sunt deja în R. Moldova, cu asta nu e nicio problemă. Dar, pe lângă asta, ar trebui să fie și o infrastructură tehnică modernă – străzi și drumuri bune, dar și statală – un cadru care să respecte proprietatea, să poți să fii convins că proprietatea ta va fi respectată și că dacă ai vreun dubiu, poți merge în instanță și aceasta îți va face dreptate. Dacă investitorul nu e sigur, dacă vede că proprietatea sa e pusă sub semnul întrebării, pentru că nu se știe cum va funcționa statul, atunci acest lucru nu constituie un factor atractiv pentru a investi în țara respectivă. Totuși, potențialul este imens”, mai spus ambasadorul. 

Menționăm că R.Moldova a exportat, în 2018, în Polonia vinuri în valoare de peste 160 milioane de lei, fiind a treia țară în topul piețelor externe ale livrărilor acestui produs, pe primul loc plasându-se România. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău