Ambasadorul Poloniei, despre creditul de 100 de milioane de euro oferit R.Moldova: „Banii sunt la Varșovia și așteaptă, numai că decizia trebuie să fie luată la Chișinău”

  • 04 Decembrie 2018 08:25
Ambasadorul Poloniei, despre creditul de 100 de milioane de euro oferit R.Moldova: „Banii sunt la Varșovia și așteaptă, numai că decizia trebuie să fie luată la Chișinău”

Polonia este cel mai mare importator al vinurilor din Moldova, oferă sprijin real producătorilor moldoveni, investește în economia Moldovei și este gata să continue proiectul privind creditarea preferențială a agriculturii din Republica Moldova.

Despre aceasta a comunicat ambasadorul Poloniei la Chișinău, Bartłomiej Zdaniuk, în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV. transmite IPN.

„Polonia este țara care cumpără cea mai mare cota-parte a vinurilor din Republica Moldova și încă suntem departe de a satura piața poloneză. În continuare, piața noastră poate să fie valorificată și debușeul poate să fie și mai mare pentru oamenii din Republica Moldova”, a notat Bartłomiej Zdaniuk. Potrivit lui, pentru a accede cu marfă în UE, doritorii trebuie să îndeplinească și unele condiții în ceea ce ține de certificare și calitate.

De asemenea, ambasadorul spune că Polonia, în fiecare an, inițiază mai multe proiecte pentru sprijinul oamenilor de afaceri din Republica Moldova, în special întreprinderi mici în domeniul agriculturii, care reușesc să-și dezvolte firmele și să dobândească un alt nivel de producție. „Oamenii care au beneficiat de ajutorul nostru acum câțiva ani acum spun că sunt mulțumiți. Nu pleacă în străinătate pentru că nu au de ce. Au o perspectivă, au un venit. Deci, se poate. Numai că asta se face cu muncă”, a declarat diplomatul polonez.

Pentru a atrage mai multe investiții poloneze, Republica Moldova, în primul rând, trebuie să aibă un cadru previzibil. „Dacă nu există condiții, dacă nu este o atractivitate, stabilitate, predictibilitate cine o să investească? Acest lucru trebuie să fie și în Republica Moldova”, a menționat Bartłomiej Zdaniuk. Diplomatul spune că, în primul rând, trebuie să existe o predictibilitate juridică, politică, geopolitică, financiară.

Ambasadorul spune că Polonia a făcut o investiție importantă în domeniul zahărului din Republica Moldova. O companie de stat din Polonia a cumpărat un combinat din raionul Edineț. Doar pentru modernizarea combinatului statul polonez a cheltuit circa 20 de milioane de euro. „Trebuie să ai grijă de firmele care sunt la tine în țară că dacă le sperii, n-o să rămână nimeni”, spune diplomatul.

Bartłomiej Zdaniuk spune că Polonia este gata să continue proiectul privind creditarea agriculturii din Republica Moldova. Proiectul se referă la creditul preferențial de 100 de milioane de euro pe care Polonia era dispusă să-l acorde pentru dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova, aprobat în 2012, care însă nu a fost valorificat decât într-o măsură mică.

Potrivit diplomatului, acest credit nu a fost accesat pe deplin pentru că la un moment dat condițiile valorificării acestui credit au fost schimbate fără ca partea poloneză să aibă vreo influență asupra acestei hotărâri. „Noi suntem absolut gata să continuăm această colaborare, numai că trebuie să fie și o atitudine poate un pic mai constructivă și din partea cealaltă. Banii sunt la Varșovia și așteaptă, numai că decizia trebuie să fie luată la Chișinău”, a declarat Bartłomiej Zdaniuk, în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV.

Ambasadorul spune că proiectul poate fi reluat, însă nu exclude că ar putea fi vorba de o sumă mai mică. Potrivit oficialului, potențialul agricol al Republicii Moldova este foarte mare, iar Polonia este una dintre țările din UE care poate servi drept exemplu în domeniu. „Noi nu ne-am supărat, dimpotrivă, vrem să continuăm această colaborare”, spune ambasadorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău