Ambasadorul Poliniei în R.Moldova: Nu e criza migranților la hotarele UE , e un episod al războiului hibrid

  • 19 Noiembrie 2021 16:49
Ambasadorul Poliniei în R.Moldova: Nu e criza migranților la hotarele UE , e un episod al războiului hibrid

Autoritățile belaruse au respins trei convoaie de ajutor umanitar pentru oamenii folosiți ca „berbec” pentru a sparge porțile UE și solidaritatea europenilor. Dacă ar fi pus preț pe oameni, ar fi acceptat produsele alimentare, hainele oferite celor aduși, de fapt, să „pedepsească” Polonia pentru solidaritatea ei cu belarușii care nu au vrut, la fel ca și întreaga lume, să recunoască rezultatele alegerilor de anul trecut în țara respectivă. Aceste și alte mesaje au fost lansate de Bartlomiej Zdaniuk, ambasadorul Republicii Polone în Republica Moldova în cadrul dezbaterilor „Criza migranților din Belarus: motive, pericole, soluții”, care au avut loc la Agenția de presă IPN.

În special, „vedem o acțiune de răzbunare pentru o situație care există în Belarus. Dar nu noi am creat-o, precum ni se impută: o guvernare de un sfert de secol înseamnă suficient timp pentru a stabili o relație de încredere cu propriul popor”, a menționat ambasadorul.

Chiar dacă a evitat să vorbească despre interesele aliaților Belorusului în acest conflict, Bartlomiej Zdaniuk a menționat că „noi vedem foarte bine ce fel de procese de „integrare” au loc la răsărit de Polonia, ce fel de acorduri sunt semnate într-un mod „interesant”, hibrid. Întrebarea principală este cât de independent este fiecare dintre parteneri?”, s-a întrebat retoric ambasadorul polonez, lăsând să se înțeleagă, eventual, că Rusia l-a ajutat pe Lukașenko să calce în picioare problemele apărute după alegerile prezidențiale nerecunoscute din Belarus, iar acum datoria este întoarsă sub formă informațional-propagandistică și de alt gen.

Cât privește aliații Poloniei, trimisul Varșoviei la Chișinău a relevat că mizează pe solidaritatea NATO și UE. „Este un lucru foarte important. Acest război hibrid are ca scop zădărnicirea efortului nostru de a crea o poziție comună. Nu e simplu cu solidaritatea. Chiar dacă unii parteneri au întreprins careva acțiuni, este important să se înțeleagă, cum a spus președintele Andjei Duda, că nu vom accepta nicio hotărâre în raport cu noi, asupra căreia nu ne-am fi spus cuvântul”.

Referindu-se la căile de încetare a conflictului de la hotarul Poloniei cu Belarus, ambasadorul a menționat că oprirea ostilităților „este în interesul Poloniei. Dar nu putem spune că totul s-a terminat. Ieri au fost atestate circa 200 de tentative de spargere a frontierei. Putem ajunge la o altă stare a lucrurilor doar prin solidaritatea partenerilor noștri. Nu vom da un exemplu greșit”, a accentuat ambasadorul.

Solicitat de moderator să formuleze unele învățăminte pentru Moldova, ambasadorul a relevat importanța ca statul să fie unul funcțional, „în stare să facă față unor asemenea probleme, oricărei provocări care poate să apară. Cu cât mai eficient este statul, cu atât mai mare este contribuția lui la stabilitate. Și invers. Cu cât e mai vulnerabilă țara, mai fragilă, cu cât mai incapabile sunt autoritățile să riposteze situațiilor impuse, cu atât mai dezastruoase pot fi rezultatele... Poporul Republicii Moldova si-a exprimat foarte clar dorința de a avea un stat funcțional, eficient, ceea ce include în sine o multitudine de înțelesuri, care pot începe, să zicem, de la controlul asupra întregului său teritoriu. Ca parteneri de dezvoltare, Republica Moldova și Polonia, se consacră cauzei de sporire a funcționalității statului”, a conchis Bartlomiej Zdaniuk.

Dezbaterea publică la tema: „Criza migranților din Belarus: motive, pericole, soluții” este ediția a 214-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este desfășurat de Agenția de presă IPN, cu susținerea Fundației „Hanns Seidel”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău