Ambasadorul Marii Britanii la Kiev: „Lupta împotriva oligarhilor necesită măsuri suplimentare"

  • 23 Octombrie 2021 18:37
Ambasadorul Marii Britanii la Kiev: „Lupta împotriva oligarhilor necesită măsuri suplimentare

Ambasadorul Marii Britanii la Kiev, Melinda Simmons, consideră că proiectul de lege privind statutul oligarhilor în Ucraina, adoptat recent, ar putea fi eficient, însă a subliniat că sunt necesare măsuri suplimentare pentru combaterea oligarhiei, scrie Rador.

"Există o cerință clară din partea societății și anume că trebuie să se facă ceva cu oligarhii. Acesta este instrumentul care poate face ceva în privința asta" - a menționat diplomatul, comentând dezoligarhizarea Ucrainei, promisă de autorități și legea privind statutul oligarhilor, adoptată recent de legislativul ucrainean.

"Nu este singurul instrument. Dar va funcționa, la fel ca reforma judiciară, reforma bancară sau oricare alta, doar dacă vor fi funcționale și componentele sale" - a adăugat ambasadoarea britanică. Potrivit acesteia, există mai multe astfel de componente. "Trebuie să aveți mass-media libere și independente și știți că aveți anumite probleme în acest sens, pentru că presa poate fi folosită ca instrument pentru a apăra interesele anumitor indivizi. Trebuie să liberalizați piața energiei. Aveți nevoie de un serviciu antitrust obiectiv.

Trebuie să asigurați echitatea în ceea ce privește accesul la investiții. Aveți nevoie de reformă judiciară, astfel încât investitorii să știe că legea nu este doar de partea anumitor entități interesate" - a explicat Simmons. Diplomatul consideră pozitiv faptul că în Ucraina au loc dezbateri cu privire la măsurile de combatere a oligarhiei. "Dar chiar și cea mai bună lege nu va funcționa decât dacă sunt introduse măsuri suplimentare importante. Iar testul va fi trecut dacă aceste măsuri vor fi în centrul atenției" - a adăugat Melinda Simmons.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău