Ambasadorul Letoniei: Suntem pregătiți să vă ajutăm să faceți față provocărilor

  • 05 Mai 2020 08:08
Ambasadorul Letoniei: Suntem pregătiți să vă ajutăm să faceți față provocărilor

„Cred că ceea ce contează cu adevărat, și din nou, noi nu judecăm în baza cuvintelor, noi judecăm doar în baza acțiunilor și anume asta vrem să vedem, asta așteptăm să vedem. Deocamdată, vedem evoluții pozitive, bune, dar, concomitent, vedem și nevoia pentru mai mult, pentru a întreprinde mai mult”. Declarația aparține ambasadorului Letoniei în Republica Moldova, Uldis Mikuts și a fost făcută în raport cu activitatea autorităților de la Chișinău din ultima perioadă de timp, notează IPN.

„Eu cred că este important să vedem niște eforturi, să urmărim niște eforturi sustenabile, eforturi conjugate care să fie redirecționate spre reforme, spre întreprinderea acțiunilor necesare din perspectiva noastră. Evident, noi urmărim atent evoluțiile din Republica Moldova, urmărim deciziile care sunt adoptate în diferite sectoare și conlucrăm cu partenerii din Uniunea Europeană, cu alte state membre ale UE, cu Delegația Uniunii Europene în Moldova”, a precizat Uldis Mikuts în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la Postul” TVR Moldova.

Ambasadorul Letoniei afirmă că integrarea în Uniunea Europeană nu este o cale ușoară, însă țara pe care o reprezintă va acorda tot suportul autorităților Republicii Moldova în acest sens.

„După cum am confirmat, categoric, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, sprijinim parcursul european a Republicii Moldova. Putem spune cu siguranță, nu este o cale ușoară. Eu îmi amintesc foarte bine propriul nostru exemplu, atunci când trebuia să ne ajustăm legislația, să ne ajustăm la anumite practici, standarde. Noi, categoric vedem necesitatea pentru mai multe eforturi, în special în domeniul sistemului judiciar, în domeniul luptei împotriva corupției, în consolidarea statului drept de drept, a supremației legii pentru o dezvoltare economică mai sustenabilă. Letonia, dar și noi ca stat al Uniunii Europene suntem în general foarte dedicați, foarte angajați să vă acordăm tot sprijinul. Da, rămânem în continuare alături, suntem pregătiți să vă asistăm, să vă ajutăm să faceți față acestor provocări în toate acțiunile dumneavoastră”, a menționat oficialul european.

Cât despre proiectele letone deja dezvoltate în Moldova, diplomatul spune că a asistat la o parte din ele și a rămas impresionat. „Moldova a fost un partener prioritar pentru noi în ceea ce privește dezvoltarea cooperării pentru Letonia începând cu 2005. Cu adevărat, un număr considerabil de proiecte a fost implementate de atunci. Unul dintre sectoarele care este favoritul meu, este securitatea la frontieră, am oferit traininguri, am oferit mai multă informare și pot să zic că sistemul de management al frontierei a fost construit în baza exemplului leton. Știu că au fost și câinii de serviciu care au fost transportați din Letonia în Moldova și am avut posibilitatea să urmăresc acești câini în acțiune și pot să vă spun că am fost foarte impresionat de ceea ce se produce la frontieră”.

Totodată, Uldis Mikuts anunță că Ambasada Letoniei a lansat un nou concurs de granturi pentru asistență tehnică în domeniul sănătății și consecințele economice-sociale ale crizei actuale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău