Ambasadorul Franței, Paul Graham: Războiul declanșat de Rusia a dat un impuls istoriei. Și Uniunea Europeană ar trebui acum să ia în considerare mai rapid cererea R. Moldova
-
13 Mai 2022 17:58
Ambasadorul Franței la Chișinău, Paul Graham, consideră că "războiul din Ucraina a accelerat procesul de depunere a R. Moldova a cererii pentru aderarea la Uniunea Europeană".
Potrivit Infotag, diplomatul a făcut aprecierea ieri, într-un interviu acordat portalului Agora.
"Suntem conștienți de aspirațiile europene ale Moldovei, că cetățenii au făcut alegeri în favoarea unei forțe politice care pledează pentru integrarea în UE. Înțelegem că Moldova se pregătrea să depună această cerere de aderare, dar urma s-o facă mai târziu. Dar războiul a schimbat totul. Trebuie să privim diferit candidatura Republicii Moldova, în contextul mai larg al Ucrainei și Georgiei. Războiul declanșat de Rusia a dat un impuls istoriei. Și Uniunea Europeană ar trebui acum să ia în considerare mai rapid cererea R. Moldova. În contextul accelerării istoriei, trebuie menționat că întreaga dezvoltare a Uniunii Europene este legată de pace și război", a spus ambasadorul.
El a menționat că există trei componente principale ale integrării în UE - politică, economică și legislativă.
"Componenta politică conține o evaluare a modului în care funcționează instituțiile statului, cum funcționează legile, cât de dezvoltată este democrația și cum sunt protejate drepturile minorităților. A doua componentă se referă la economie - dacă există o adevărată economie de piață în Moldova și este suficient de puternică pentru a concura pe piețele europene", a spus diplomatul francez.
El a explicat că a treia componentă este "un set de reguli, directive, care împreună formează baza activităților comune ale statelor membre".
"Este necesar să verificăm dacă Moldova este aproape de aceste reguli și standarde sau este capabilă să le abordeze. Vestea bună este că de mulți ani Republica Moldova lucrează în cadrul Acordului de asociere cu Uniunea Europeană și al Acordului de liber schimb, precum și al liberalizării vizelor. Plus programul "Erasmus plus", care le permite studenților moldoveni să studieze în Franța, Germania sau într-o altă țară europeană. În acest sens, Moldova are mai mult succes", a spus Paul Graham.
Potrivit acestuia, pentru a fi evaluată după toate aceste criterii, a fost necesar ca Moldova să dea răspunsuri detaliate la peste două mii de întrebări ale Comisiei Europene. Pe baza acestor răspunsuri, va fi întocmit un raport pentru examinarea de către Consiliul European a cererii Moldovei.