Ambasadorul francez la Chișinău, despre ajutorul oferit de UE și Franța în lupta cu noul coronavirus: Rămânem solidari cu R. Moldova

  • 24 Aprilie 2020 11:26
Ambasadorul francez la Chișinău, despre ajutorul oferit de UE și Franța în lupta cu noul coronavirus: Rămânem solidari cu R. Moldova

Ambasadorul Franței în R. Moldova, Pascal le Deunff, vorbește înt-un interviu pentru Radio Chișinău despre ajutorul pe care l-a oferit și-l oferă țara sa și Uniunea Europeană în lupta cu noul coronavirus. Este vorba atât despre bani, cât și despre echipamente necesare pentru a diagnostica și trata acest virus.

Ajutorul oferit de Uniunea Europeană R. Moldova are patru componente. Prima componentă: există 87 de milioane de euro alocați special pentru Moldova pe termen scurt de către UE, care provin din reorientarea anumitor resurse europene disponibile, inițial planificate pentru alte proiecte. Acest lucru face posibilă achiziționarea, la moment, de echipamente medicale pentru Moldova. Tocmai au fost cumpărate, în valoare de 100.000 de euro, 55.000 de măști respiratoare, mănuși, ochelari, halate, lămpi ultraviolete, precum și 3000 litri de dezinfectant. Acest sprijin permite, de asemenea, cazarea în Moldova a personalului medical cu reședință în regiunea transnistreană care lucrează pe malul drept al Nistrului, dar care este împiedicat de „autoritățile de facto de la Tiraspol” să continue să facă naveta între casele lor și locurile de muncă.

A doua componentă: există un pachet de noi resurse pentru o sumă de 140 de milioane de euro pe care UE le va aloca celor șase țări ale Parteneriatului estic pentru acțiuni imediate. Dintre aceștia :

  • 30 de milioane de euro vor fi folosiți pentru a satisface necesități medicale și de a cumpăra, prin intermediul OMS, medicamente și echipamente medicale. 4,2 milioane de euro vor fi alocate Republicii Moldova.
  • 11,3 milioane de euro vor fi utilizați în sprijinul organizațiilor neguvernamentale;
  • 100 de milioane de euro sunt destinate susținerii financiare a intreprinderilor mici si mijlocii.

 

A treia componentă a ajutorului UE se ridică la 700 de milioane de euro, care vor fi mobilizați pentru a ajuta la refacerea economiilor din țările est-europene, inclusiv Moldova, pentru că nu trebuie să uităm că, pe lângă criza de sănătate, avem o criză economică globală majoră. Din acești 700 de milioane de euro, 200 de milioane de euro sunt planificați pentru împrumuturi și subvenții pentru intreprinderile mici si mijlocii și 500 de milioane de euro pentru garanții bancare.


A patra componentă : Comisia Europeană a anunțat ieri că oferă 100 milioane de euro în asistență macrofinanciară Moldovei, ca parte a unui pachet global de 3 miliarde de euro pentru țările europene de vecinătate (sud și est). Acest sprijin bugetar direct va ajuta Moldova să limiteze efectele economice ale pandemiei.

 

În general, angajamentul UE față de Moldova de a lupta împotriva pandemiei și a consecințelor sale socio-economice este foarte important. Țin să reamintesc, cu această ocazie, că Franța contribuie cu 16% la bugetul european. Pe lângă acest ajutor comunitar, există donații de la companii europene stabilite în Moldova și ajutoare aduse Moldovei de multe state membre ale UE pe o bază bilaterală.

 

De la începutul pandemiei, am văzut că Franța, de asemenea, a oferit Republicii Moldova echipament necesar pentru a gestiona criza de COVID-19. Despre ce este vorba mai exact? Există intenții de a oferi și alt suport francez către cetățenii R. Moldova?

 Încă de la începutul pandemiei, Franța și-a manifestat solidaritatea cu poporul Republicii Moldova și intenția de a-l sprijini în lupta sa cu virusul ucigaș. În urma mai multor consultări cu diverși actori din prima linie, am laut decizia de a satisface o necesitate imediată, care ne-a fost formulată de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, și anume dotarea laboratorului virusologic al Agentiei cu instrumentariu absolut necesar pentru efectuarea testelor de depistare a Covid-19. În data de 10 aprilie, am remis lotul de echipament laboratorului. Lotul cuprinde 16 mii de vârfuri sterile cu filtru, dar și mai multe seturi de eprubete minuscule care asigură calitatea procesului de testare, inclusiv pentru că nu permit contaminarea probelor.

Or, kiturile de detecție a COVID-19 conțin doar reactivi și nu sunt furnizate cu aceste vârfuri sterile, care fac parte integrantă din protocolul de diagnosticare Covid-19. Acesta este un aspect foarte important în activitatea de laborator, întrucât totul trebuie să fie steril, trebuie să fie asigurată calitatea și să nu fie contaminate probele, pentru a ajunge la un rezultat veridic. O parte din echipament constă din eprubete mici, sterile, libere de fermenți, care pot înhiba reacția în care se face acel produs ulterior exploatat pentru diagnosticare. Alta parte a lotului conține vârfuri, care se îmbracă pe dozatoare. Deci, acest instrumentariu de laborator, foarte costisitor, este indispensabil pentru realizarea testelor de diagnosticare Covid-19 în termenii stabiliti și în conformitate cu protocolul în vigoare. Franța va rămâne și în continuare solidară cu Republica Moldova în acestă luptă contra Covid-19, ajutând-o prin fondurile europene la care ea contribuie în proprție de 16%, după cum spuneam.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău