Ambasadorul chinez la Washington cere SUA să nu trateze China ca pe un 'rival strategic'

  • 28 Ianuarie 2021 11:18
Ambasadorul chinez la Washington cere SUA să nu trateze China ca pe un 'rival strategic'

Tratarea Chinei ca pe un "rival strategic" al Statelor Unite este eroare ce ar putea duce la "greșeli grave", a avertizat ambasadorul chinez în Statele Unite într-un discurs către un forum online, transmite joi Reuters, preluat de Agerpres.

De când administrația președintelui Donald Trump a definit China ca pe un rival strategic în 2018, Washingtonul și Beijingul s-au ciocnit frecvent asupra unor probleme variind de la comerț la gestionarea de către Beijing a coronavirusului, iar noua administrație a președintelui Joe Biden se așteaptă să mențină presiunea asupra Chinei.

În primul discurs major al unui oficial chinez despre relațiile dintre cele mai mari două economii ale lumii după învestirea lui Biden, ambasadorul Cui Tiankai a reafirmat vechea poziție a Chinei de a căuta coexistența pașnică cu Statele Unite, în timp ce le-a avertizat să nu treacă liniile roșii chineze.

"Tratarea Chinei ca pe un rival strategic și inamic imaginar ar fi o uriașă eroare strategică", a declarat Cui forumului ce a avut loc miercuri noapte, ora SUA, joi la Beijing. "Dezvoltarea oricărei politici pe această bază ar duce doar la greșeli strategice grave", a adăugat el.

Cui a subliniat că China vrea cooperare, nu confruntare și a chemat ambele părți să abordeze diferendele de opinie prin dialog. Dar el a mai spus că China nu va ceda în legătură cu aspectele privind suveranitatea și integritatea teritorială.

"China nu va da înapoi. Sperăm că Statele Unite vor respecta interesul primordial al Chinei și se vor abține să treacă linia roșie", a declarat Cui.

Hong Kong, regiunea Xinjiang din vestul Chinei, Marea Chinei de Sud și Taiwanul au fost puncte de intensificare a disputelor între China și Statele Unite în timpul administrației Trump, amintește Reuters.

Deși odată cu administrația Biden se așteaptă adoptarea unei abordări mai multilaterale față de China, Cui a avertizat că o coaliție de aliați împotriva Chinei ar putea crea "noi dezechilibre".

El a spus că China salută deciziile lui Biden de a se alătura din nou acordului asupra climatului de la Paris și Organizației Mondiale a Sănătății și a adăugat că Beijingul spera să colaboreze cu Washingtonul în lupta împotriva pandemiei de coronavirus și coordonarea politicilor globale contra riscurilor de ordin economic și financiar. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău