Ambasadorul Chinei la UE: Prietenia “fără limite” cu Rusia nu este altceva decât “retorică”

  • 05 Aprilie 2023 16:28
Ambasadorul Chinei la UE: Prietenia “fără limite” cu Rusia nu este altceva decât “retorică”

Ambasadorul Chinei la Uniunea Europeană, Fu Cong, a încercat miercuri să distanțeze Beijingul de Moscova, subliniind că Beijingul, deși nu a condamnat invazia Rusiei, nu este de partea Federației Ruse în războiul din Ucraina și că o relația nelimitată între cele două țări “nu este altceva decât retorică”.

Comentariile sale, acordate într-un interviu de o oră pentru New York Times, au fost făcute la debutul vizitei în China a președintelui francez Emmanuel Macron, care este însoțit într-o parte a vizitei de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a prezenta o voce europeană unită.

Ambasadorul Chinei la Uniunea Europeană a declarat că criticii au interpretat greșit relația țării sale cu Rusia și a sugerat că legăturile lor ar putea să nu fie atât de nelimitate pe cât au declarat odată liderii celor două țări, Xi Jinping și Vladimir Putin.

Anul trecut, cu doar trei săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, președinții Vladimir Putin și Xi Jinping au semnat o declarație comună în care declarau că prietenia dintre țările lor “nu are limite”. Mai mult, La 24 februarie 2023, ziua când s-a împlinit un an de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, guvernul chinez a cerut Rusiei și Ucrainei să reia dialogul și a respins orice recurgere la arme nucleare, într-un document în 12 puncte care reprezintă planul de place propus de Beijing și este intitulat “Poziția Chinei cu privire la soluționarea politică a crizei ucrainene“. Planul a fost întâmpinat cu atitudini rezervate dinspre UE, NATO și cancelariile occidentale, vesticii precizând că documentul reprezintă niște principii ale unei țări care a semnat o prietenie nelimitată cu Rusia înainte de invazie.

Dar Fu Cong a declarat că China nu a fost de partea Rusiei în război și că unii oameni “interpretează în mod deliberat greșit acest lucru, deoarece există așa-numita prietenie sau relație “fără limite”. El a adăugat: “Fără limite nu este altceva decât retorică”.

Fu Cong a declarat că China nu a oferit asistență militară Rusiei și nici nu a recunoscut eforturile acesteia de a anexa teritorii ucrainene, inclusiv Crimeea și Donbas.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău