Ambasadorul american la OSCE Michael Carpenter: Rusia va încerca să anexeze în curând republicile separatiste Donețk și Lugansk"

  • 03 Mai 2022 10:40
Ambasadorul american la OSCE Michael Carpenter: Rusia va încerca să anexeze în curând republicile separatiste Donețk și Lugansk

Statele Unite au declarat luni că există informații "foarte credibile" conform cărora Rusia intenționează să organizeze referendumuri "la mijlocul lunii mai" în "încercarea de a anexa" republicile separatiste pro-ruse Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Conform celor mai recente informații, credem că Rusia va încerca să anexeze republica populară Donețk și republica populară Lugansk", a declarat presei la Washington ambasadorul american la OSCE Michael Carpenter.

"Aceste informații arată că Rusia intenționează să fabrice de la zero referendumuri" în acest sens "spre mijlocul lunii mai", a adăugat el.

"Moscova are în vedere un proiect similar pentru Herson", oraș de coastă ucrainean unde administrația rusă a preluat controlul, a adăugat el.

"Credem că aceste informații sunt foarte credibile", a asigurat diplomatul american.

Potrivit acestuia,"astfel de referendumuri false, voturi complet fabricate, nu vor fi considerate legitime, nu mai mult decât orice încercarea de a anexare alte teritorii ucrainene"."Trebuie să acționăm urgent", a insistat el, fără a da mai multe amănunte despre ce reacție ar putea avea țările occidentale.

Orașul Herson, situat în apropierea peninsulei Crimeea, anexată de Moscova în 2014, este primul și până acum singurul oraș important asupra căruia rușii au preluat complet controlul.

Kievul acuză, de asemenea, Rusia că dorește să organizeze în această regiune, ca și în regiunea vecină Zaporijie, un "referendum" privind independența.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău