Ambasador | Republica Moldova are o imagine bună în Polonia

  • 29 Mai 2019 12:56
Ambasador | Republica Moldova are o imagine bună în Polonia

Polonia este un partener important pe piața Uniunii Europene și are un potențial în continuă creștere pentru exporturile moldovenești. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Polonia a depășit suma de 300 de milioane de euro la nivelul anului 2018, ceea ce reprezintă cu aproape 12% mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017.

Datele au fost prezentate în cadrul celei de a doua sesiuni a Programului „Export Morning”, organizată de Agenția de Investiții a Republicii Moldova, transmite IPN.

Directoarea Agenției, Rodica Verbeniuc, a declarat că programul „Export Morning” este dedicat companiilor autohtone și își propune să extindă competențele companiilor moldovenești pentru un export de calitate. „Programul, de fapt, presupune o serie de platforme pentru schimburi de experiențe, dialog, contacte, pentru ca companiile autohtone să obțină acele lecții practice despre cum e mai bine să exportăm”, a spus Rodica Verbeniuc.

În opinia sa, este important ca producătorii autohtoni să cunoască standardele și cererile pieței pe care doresc să exporte. „Au fost identificate top zece piețe țintă cu care Republica Moldova are relații comerciale pe care dorește să le extindă. Și ne propunem să cunoaștem piață cu piață, în dialog focusat pe specificul pieței respective”, a specificat Rodia Verbeniuc.

Prezent la eveniment, ambasadorul polonez la Chișinău, Bartlomiej Zdaniuk, a menționat că între Polonia și Republica Moldova există legături comerciale profunde, care se datorează și imaginii bune pe care Moldova o are în Polonia. „Cheia succesului din Polonia o reprezintă țesutul mare și dens al întreprinderilor mici”, a spus Bartlomiej Zdaniuk. Oficialul a mai precizat că schimbul comercial între Polonia și Republica Moldova este de peste 300 de milioane de euro.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu proiectul UE „Vizibilitate și comunicare pentru Acordul de Asociere/ Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător ( AA/DCFTA )”. Andrei Crigan, expert în cadrul proiectului, a declarat că volumul produselor exportate de Republica Moldova în Polonia este de aproximativ o sută de milioane de euro. „Exportăm produse alimentare și nealimentare. Dacă mă refer la produse nealimentare, mă refer la produse textile, fire și cabluri electrice, scaune. Dacă vorbim de produse alimentare, vorbim de semințe de floarea-soarelui, vorbim de tot ce înseamnă produse procesate fructe și legume, conserve și sucuri”, a spus Andrei Crigan

Acesta a mai precizat că relațiile comerciale dintre Republica Moldova și Polonia au o pondere de 3,55% din comerțul total al Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău