Ambasadoarea SUA în Mexic părăsește administrația americană

  • 02 Martie 2018 07:52
Ambasadoarea SUA în Mexic părăsește administrația americană

Ambasadoarea Statelor Unite în Mexic, Roberta Jacobson, a anunțat joi, 1 martie, că părăsește administrația americană, prelungind lista demisiilor care afectează Departamentul de Stat de la instalarea lui Donald Trump la Casa Albă, relatează AFP.

"După 31 de ani de serviciu în cadrul guvernului american, voi pleca la începutul lui mai în căutarea unor noi oportunități", a declarat Roberta Jacobson într-un mesaj în spaniolă publicat pe Twitter, fără să precizeze motivele plecării sale.

Ea a dat asigurări că relațiile dintre cele două țări vecine sunt "puternice și cruciale". "Împreună suntem mai puternici!", a subliniat ambasadoarea.

Acest anunț a fost făcut într-un moment în care, potrivit cotidianului Washington Post, Mexicul și Statele Unite au abandonat pregătirile pentru o vizită în capitala americană a președintelui Enrique Pena Nieto, din cauza tensiunilor persistente pe tema finanțării zidului de frontieră împotriva migranților dorit de omologul său Donald Trump.

În această săptămână, Departamentul de Stat american s-a mai confruntat cu plecarea, din motive "personale", a emisarului său special pentru politica nord-coreeană, Joseph Yun, în plină criză legată de ambițiile nucleare ale Phenianului.

Acest ambasador, diplomat de carieră din 1985, a fost unul din principalele "canale de comunicare" ale Washingtonului cu regimul nord-coreean. Printre altele, el s-a aflat în contact cu misiunea diplomatică nord-coreeană la Națiunile Unite pentru a obține repatrierea studentului Otto Warmbier, închis în Coreea de Nord și mort în iunie la scurt timp după revenirea sa, în comă, în Statele Unite.

La începutul lui februarie, unul dintre cei mai înalți diplomați americani, subsecretarul de stat pentru afaceri politice Thomas Shannon, și-a anunțat și el plecarea.

Toate aceste demisii complică și mai mult situația Departamentului de Stat, unde numeroase posturi de înalți responsabili sunt vacante, suscitând critici aspre la Washington.

În ultimul an, de la instalarea noii administrații republicane, numeroase defecțiuni s-au situat în centrul atenției pentru că, frecvent, au fost însoțite de critici virulente la adresa modului în care este gestionată diplomația americană de către Rex Tillerson, fost CEO al gigantului petrolier ExxonMobil care a primit consemnul să reducă substanțial bugetul aparatului diplomatic.

Cu atât mai mult cu cât 13 posturi de subsecretar de stat și secretar de stat adjunct, precum și zeci de posturi de ambasador nu au fost ocupate după alegerea lui Donald Trump. Numeroși diplomați americani, dar și străini deplâng "disfuncționalitățile" Departamentului de Stat, supus unei reorganizări masive conduse de Rex Tillerson.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău