Moscova pretinde că știrea cu privire la incendierea a două școli românești din regiunea Cernăuți ar fi falsă

  • 26 Februarie 2018 15:58
Moscova pretinde că știrea cu privire la incendierea a două școli românești din regiunea  Cernăuți ar fi falsă

Ambasada Rusiei de la București afirmă, „cu regret”, că știrea preluată mai multe surse din mass-media din România, cu privire la intenția serviciilor speciale rusești de a incendia două școli românești din regiunea Cernăuți, ar fi falsă. Potrivit unui comentariu plasat pe Facebook de reprezentanța diplomatică a Moscovei, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), „are mai mult de 10 de ani de când este o instituție controlată de către CIA în această țară".

Ambasada Federației Ruse la București a precizat luni că știrea lansată de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), desăre școlile românești vizate de tentative de incendire, este una falsă.

Conform aceleiași surse, prin lansarea acestei știri, regimul de la Kiev ar dori să distragă atenția vecinilor săi de la „politica de ucrainizare forțată, pe care o urmărește în mod constant".

"Obiectivele organizatorilor acestei provocări sunt evidente. Regimul de la Kiev, cel ce suferă de „mania grandorii naționale”, ar dori să distragă atenția vecinilor săi de la acea politică de ucrainizare forțată, pe care o urmărește în mod constant, și care s-a manifestat cel mai viu prin adoptarea Legii Educației cu caracter discriminatoriu. Prevederile acestui document încalcă în mod deschis drepturile omului ale numeroaselor minorități naționale din Ucraina, lipsindu-i pe copiii acestora de dreptul la educație în limba lor maternă, cu scopul de a schimba însăși identitatea culturală în general", a arătat aceeași sursă.

Reprezentanții ambasadei adaugă că regimul de la Kiev a ignorat comentariile Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, „care a menționat necesitatea unei ajustări majore" a Legii Educației.

„Actuala provocare din partea SBU vizează, printre altele, și prezentarea Rusiei drept inamicul comun, pentru a obține de la București, Budapesta și Varșovia un refuz de a contracara împreună încălcarea masivă a drepturilor compatrioților lor în Ucraina, precum și pentru a-i convinge că pe această temă nici nu este necesar să-și readucă aminte de discriminarea limbii ruse, pe care o vorbește cea mai mare 'minoritate națională' a țării", au precizat reprezentanții ambasadei.

Centrul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat, vineri, că serviciile speciale ruse ar fi planificat incendierea a două școli cu predare în limba română din Cernăuți. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamna ferm, într-un comunicat transmis pe 25 februarie, orice acțiune împotriva unor școli cu predare în limba română din Ucraina.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău