Ambasada României din SUA transmite Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia proclamații oficiale americane

  • 30 Noiembrie 2018 10:32
Ambasada României din SUA transmite Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia proclamații oficiale americane

Ambasada României va transmite Muzeului Național al Unirii de la Alba Iulia toate proclamațiile și mesajele oficiale de onorare a Centenarului Marii Uniri, emise de către guvernatorii statelor americane, în urma unui proiect inițiat de misiunea diplomatică a României la Washington, se arată într-un comunicat al ambasadei remis AGERPRES.

Ambasadorul României, George Cristian Maior, a transmis, în prima parte a anului, o scrisoare oficială guvernatorilor statelor americane prin care i-a informat cu privire la semnificația istorică a Centenarului unității naționale pentru națiunea română. În mesajul său, ambasadorul român a descris sacrificiile enorme ale cetățenilor români pentru realizarea Marii Uniri, mobilizarea excepțională a comunităților de români americani din urmă cu 100 de ani pentru susținerea unirii, precum și contribuția unică a președintelui american Woodrow Wilson care, prin 'Cele 14 Puncte', a inspirat drumul spre libertate și unitate al românilor.

În acest context, ambasadorul României a adresat un apel către guvernatorii statelor americane de a emite Proclamații oficiale pentru celebrarea Centenarului unității naționale a românilor, ca semn al prieteniei dintre România și Statele Unite ale Americii.

Urmare a inițiativei Ambasadei României, guvernatorii statelor americane au emis Proclamații sau mesaje oficiale prin care este recunoscut și onorat actul Marii Uniri din urmă cu 100 de ani. Acestea pot fi consultate pe pagina de internet https://celebrating-romanias-centennial.home.blog/.

Proclamațiile au fost prezentate în premieră publicului în cadrul recepției oficiale de Ziua Națională a României, organizată în mod special pentru celebrarea Centenarului. Ambasada României va transmite Muzeului Național al Unirii de la Alba Iulia toate exemplarele originale ale proclamațiilor oficiale de onorare a Centenarului Marii Uniri, emise de către guvernatorii statelor americane, pentru a fi expuse în cadrul unei expoziții permanente.

În discursul rostit cu ocazia celebrării Centenarului, ambasadorul României George Cristian Maior a apreciat că emiterea Proclamațiilor oficiale de către guvernatorii statelor americane 'reprezintă poate cel mai puternic semn al prieteniei dintre români și americani, demonstrând percepția favorabilă a României nu numai la nivelul administrației federale, ci în toate colțurile Americii, la nivelul fiecărei comunități. Am primit aceste proclamații și mesaje cu o profundă recunoștință, pentru că ele reprezintă un simbol al respectului pe care întreaga națiune americană o arată românilor și sacrificiilor care au făcut posibilă Marea Unire din urmă cu 100 de ani.'

Ambasadorul român a mai arătat ca 'așa cum, în urmă cu 100 de ani, crearea României moderne a avut un punct important de sprijin în relația de prietenie cu Statele Unite, parteneriatul pe care îl împărtășim astăzi este marcat de aceeași apropiere dintre cele doua națiuni, iar Proclamațiile memorializează acest lucru în cel mai impresionant mod, inclusiv pentru generațiile viitoare'.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău