Ambasada R. Moldova din Tel Aviv a recepționat 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare din partea cetățenilor moldoveni stabiliți în Fâșia Gaza

  • 16 Octombrie 2023 13:18
Ambasada R. Moldova din Tel Aviv a recepționat 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare din partea cetățenilor moldoveni stabiliți în Fâșia Gaza

Ambasada R. Moldova din Tel Aviv a recepționat 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare din partea cetățenilor moldoveni stabiliți în Fâșia Gaza. Urmare a războiului pornit de Hamas împotriva Israelului, principalul obiectiv al autorităților Republicii Moldova este protejarea și evacuarea cetățenilor moldoveni din zonă, afirmă Ministerul de Externe de la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Singura cale de evacuare disponibilă din Fâșia Gaza este cea terestră, prin punctul de trecere Rafah, de la hotarul cu Egiptul. Momentan, activitatea punctului de trecere este suspendată, fiind așteaptă deschiderea acestuia în următoarele zile, a comunicat pentru Radio Chișinău, ofițerul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Igor Zaharov.

Ministrul de Externe Nicu Popescu a avut ieri, 15 octombrie, o convorbire telefonică cu omologul său egiptean Sameh Hassan Shoukry care a dat asigurări că se poartă negocieri continue pentru evacuarea în siguranță a civililor, inclusiv a cetățenilor moldoveni. Lista cetățenilor Rep. Moldova din Fâșia Gaza care au solicitat evacuarea a fost furnizată pe cale diplomatică autorităților egiptene.

În zilele de 14 și 15 octombrie niciunul dintre cetățenii Rep. Moldova din Fâșia Gaza nu a avut de suferit în urma bombardamentelor, a precizat Igor Zaharov.

„Ambasada Rep. Moldova continuă să activeze în regim de permanență, inclusiv în zilele de weekend. Ambasada Rep. Moldova din Tel-Aviv menține contact permanent cu 50 de cetățeni ai Rep. Moldova din Fâșia Gaza care au solicitat asistență, în mare parte femei și copii, și lucrează cu statele partenere, inclusiv SUA, Egipt, România și Ucraina la găsirea unor opțiuni fezabile pentru evacuarea lor din zonă”, a spus Zaharov.

Un funcționar consular al Ministerului Afacerilor Externe a Republicii Moldova s-a deplasat sâmbătă, 14 octombrie, la Cairo pentru a facilita întâmpinarea și sprijinirea persoanelor care nu dețin pașaport și care urmează să tranziteze punctul de trecere Rafah, în drumul lor către Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău