Amazonul, afectat probabil de cele mai devastatoare incendii din ultima decadă

  • 03 Septembrie 2020 16:15
Amazonul, afectat probabil de cele mai devastatoare incendii din ultima decadă

Datele oficiale pe luna august privind numărul incendiilor produse în zona amazoniană a Braziliei trebuie corectate și vor arăta probabil o creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă că Brazilia se confruntă cu cel mai mare număr de incendii amazoniene din ultimii 10 ani, conform declarațiilor făcute miercuri pentru Reuters de un cercetător responsabil cu datele cu privire la focuri, relatează Agerpres.

Presa braziliană a raportat că numărul incendiilor din regiunea braziliană a pădurii amazoniene a scăzut cu 5% în august, citând datele aflate în prezent pe site-ul Agenției de cercetări spațiale braziliene, Inpe, date ce nu au fost corectate.

Alberto Setzer, cercetător în cadrul Inpe care participă la înregistrarea datelor oficiale cu privire la incendii, a declarat că raportarea datelor finale a fost întârziată de o eroare a unui satelit NASA.

Însă odată ce această eroare va fi corectată, datele vor arăta că numărul focarelor de incendii a crescut cu între 1% și 2% în august 2020 prin comparație cu aceeași lună a anului trecut, conform lui Alberto Setzer. Acest lucru înseamnă că în luna august a acestui an s-au înregistrat de fapt cele mai multe incendii în perioada dintre 1 august și 1 septembrie din ultimii 10 ani.

„Va fi mai mare. Numărul de incendii, de pixeli de foc va crește. Cred că poate cu 1 sau 2%”, a declarat Setzer referindu-se la punctele de căldură înregistrate pe imaginile din satelit.

Biroul de presă al Inpe i-a trimis lui Setzer solicitările primite de a comenta aceste informații, iar cercetătorul a oferit mai multe detalii cu privire la calculele sale, dar a avertizat că această creștere de 1 – 2% se află în marja de eroare.

Ministerul pentru Știință și Tehnologie, în subordinea căruia se află Agenția de cercetări spațiale, nu a răspuns încă solicitării Reuters de a comenta aceste informații. Biroul de presă al președintelui Jair Bolsonaro a refuzat să comenteze situația și a redirecționat întrebările formulate de Reuters către vicepreședintele Hamilton Mourao, care este însărcinat oficial cu afacerile amazoniene. Deocamdată însă, nici biroul vicepreședintelui Mourao nu a răspuns, iar un purtător de cuvânt al Ministerului Mediului a refuzat să comenteze.

În luna august 2019 au fost semnalate mai multe incendii în Amazon decât în lunile august ale ultimilor 9 ani, situație care a provocat o puternică reacție internațională, atât din partea opiniei publice cât și a liderilor politici care au acuzat Brazilia că nu face destul pentru a proteja pădurea amazoniană, considerată principalul plămân verde al planetei.

Amazonul absoarbe cantități uriașe de dioxid de carbon și mulți oameni de știință susțin că protecția acestei regiuni este vitală pentru încetinirea schimbărilor climatice.

Inpe a publicat o notificare pe site-ul său la 19 august în care explică faptul că satelitul Aqua al NASA, care generează datele cu privire la incendii, a avut o problemă și în consecință datele publicate începând din 16 august sunt incomplete. NASA a publicat o notificare similară pe site-ul său.

Alberto Setzer a precizat că Inpe caută surse alternative de date pentru a corecta eroarea și a estimat că va fi nevoie de 1 – 2 săptămâni până la publicarea datelor reale cu privire la numărul incendiilor din Amazon din luna august a acestui an.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău