Alți 80 de cetățeni afgani au fost evacuați din Afganistan și urmează să ajungă în România

  • 05 Septembrie 2021 16:44
Alți 80 de cetățeni afgani au fost evacuați din Afganistan și urmează să ajungă în România

Încă 80 de cetățeni afgani au fost evacuați cu succes din Afganistan duminică dimineață, pe cale terestră, aflându-se în siguranță pe teritoriul Pakistanului, informează Ministerul Afacerilor Externe de la București, potrivit DIGI24.

Potrivit sursei citate, cetățenii afgani evacuați în acest grup (colaboratori ai forțelor armate române, studenți cu burse în România, alte categorii vulnerabile: un profesor universitar activ în domeniul drepturilor omului, un reprezentant al poliției afgane, membrii acestora de familie) au fost preluați de un reprezentant al Ambasadei României la Islamabad și transportați într-un loc unde vor rămâne până la definitivarea procedurilor specifice în vederea continuării deplasării către România.

MAE informează că, potrivit procedurilor anterioare, reprezentanții Ambasadei României la Islamabad au emis vize și documente membrilor acestui grup de cetățeni afgani evacuați, asigurându-le tranzitul teritoriului afgan și accesul pe teritoriul statului pakistanez. Au fost, totodată, întreprinse toate demersurile diplomatice necesare pe lângă autoritățile pakistaneze pentru evacuarea cetățenilor afgani în condiții de siguranță.

Ca urmare a demersurilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale coordonate de ministrul Afacerilor Externe, până în prezent au fost evacuați în total 156 de cetățeni afgani din categoriile de persoane vulnerabile menționate anterior: colaboratori ai trupelor române în teatrul de operațiuni din Afganistan, studenți cu burse în România, jurnaliști, activiști pentru drepturile omului, magistrați și membri de familie ai acestora.

Cei 156 de cetățeni afgani evacuați până acum se adaugă celor 49 de cetățeni români care au dorit să fie repatriați și unui număr șapte cetățeni ai unor state aliate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău