Altfel despre concertul zilei din Festivalul RADIRO

  • 25 Septembrie 2016 20:59
Altfel despre concertul zilei din Festivalul RADIRO

Ați auzit vreodată de Hardanger? Este o regiune în Norvegia. Ei bine, și ce are așa de special? Muzica.

Da, muzica populară norvegiană, care în această regiune cunoaște o bogăție extraordinară, sursă de inspirație pentru cei mai importanți compozitori ai Norvegiei, așa cum au fost Edvard Grieg în secolul al XIX-lea și Geirr Tveitt în prima jumătate a secolului XX. 100 de cântece din Hardanger se intitulează suita semnată de Geirr Tveitt care deschide în această seară al doilea concert susținut în Festivalul RADIRO de Orchestra Radiodifuziunii Norvegiene, condusă de Miguel Harth Bedoya.Este o ocazie minunată de a asculta această lucrare și de a descoperi un compozitor atât de puțin cunoscut în România.

Foarte cunoscut și în România este însă Concertul pentru pian și orchestră de Edvard Grieg, compozitorul național al Norvegiei, în același timp, unul dintre cei mai cunoscuți compozitori romantici din istoria muzicii. Foarte cunoscut, pentru că muzica lui Grieg are toate ingredientele unei capodopere și capacitatea de a transmite emoție, și până la urmă, pentru aceasta alegem să ascultăm un concert. Iar Vadim Holodenko, pianistul ucrainean de 30 ani, câștigător în 2013 al unuia dintre cele mai grele concursuri pentru pian, Van Cliburn, are capacitatea unui star rock de a scula publicul în picioare cu interpretările sale electrizante, ceea ce cu siguranță se va întâmpla și în această seară la București.

Și pentru un final de week-end reușit, după pauză, o lucrare solară: Simfonia a II-a de Robert Schumann, un alt mare romantic al secolului al XIX-lea, care pune în această lucrare lumina adusă de iubirea sa legendară pentru soția sa, pianista Clara Wieck.

Romantism în cheie scandinavă - al doilea concert al Orchestrei Radiodifuziunii Norvegiene la București, în această seară la Sala Radio, de la ora 19.00 sau live la Radio România Muzical și Radio România Cultural.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău