ALTERNATIVA EUROPEANĂ | Elena Secaș, stabilită în Irlanda, consilier în Limerick: Ca să devii consilier, lumea trebuie să te voteze (AUDIO)
-
16 August 2020 09:26
Elena Secaș, originară din R. Moldova, este stabilită de mai mulți ani Irlanda, unde s-a implicat în viața politică locală din orașul în care locuiește. A devenit membră a Partidului Laburist în 2006, în 2009 a candidat în consiliul local din orașul Limerick, iar în 2014 a fost aleasă consilier în această localitate. Anul trecut a fost realeasă în această funcție datorită realizărilor sale pentru binele comunității din care face parte.
„Legislația spune că fiecare persoană care locuiește în Irlanda, are dreptul să voteze și să candideze în alegerile locale. A fost o provocare pentru mine și sunt nespus de bucuroasă să pot să aduc o contribuție în orașul în care locuiesc. Consiliile locale din Irlanda sunt responsabile de dezvoltarea orașului, planificare, transport, dezvoltare economică, biblioteci, servicii de pompieri. Avem anumite funcții rezervate, care țin de adoptarea bugetului, stabilirea taxelor locale, aprobarea locuințelor sociale, politicile publice etc. Totodată, populația din zona electorală a fiecărui consilier poate să se adreseze cu problemele pe care consilierii trebuie să le investigheze și să ajute la soluționarea lor. Unul din proiectele la care am lucrat eu și sunt mândră este deschiderea unei rute de autobuz în zona mea electorală, care nu avea un serviciu de transport public. Am lucrat 2,5 ani la acest proiect, singură, în calitate de consilier. A fost nevoie de multă muncă și perseverență, dar dacă ai răbdare reușești.
Cum ați reușit să deveniți consilier, fiind originară din altă țară?
Răspunsul e foarte simplu. Ca să devii consilier trebuie să te voteze lumea. Când mi-am depus candidatura în 2009 pentru prima dată, foarte multă lumea era intrigată de provenința mea, mulți credeau că sunt spaniolă, din cauza numelui care sună cumva spaniol. Unii cred că sunt poloneză. Am fost prima persoană de o altă naționalitate, neirlandeză, care și-a depus candidatura și care a câștigat în 2014. Cred că au vrut ceva nou și au văzut aceasta în candidatura mea. Iar în 2019, cred că m-au votat din nou datorită a ceea ce am realizat în cinci ani”.
Elena Secaș a mai comunicat, în cadrul emisiunii Alternativa europeană, de la Radio Chișinău, că în Irlanda viața revine la normalitate, după ridicarea stării de urgență cauzată de pandemia de coronavirus. Totodată, este obligatorie purtarea măștilor. „Pandemia a avut un impact foarte mare asupra restaurantelor și cluburilor. Majoritatea irlandezilor sunt foarte înțelegători și știu că aceste măsuri sunt necesare pentru combaterea pandemiei. Accentul s-a pus pe sănătatea cetățenilor, indiferent de unde provin aceștia”, spune Elena Secaș, moldoveancă stabilită în Irlanda de mai mulți ani.