ALTERNATIVA EUROPEANĂ | Chișinăul pe plan extern, la final de 2019: Reticența partenerilor din Vest, relații înghețate cu Ucraina, iar Bucureștiul gata să sprijine cetățenii R. Moldova

  • 28 Decembrie 2019 16:11
ALTERNATIVA EUROPEANĂ | Chișinăul pe plan extern, la final de 2019: Reticența partenerilor din Vest, relații înghețate cu Ucraina, iar  Bucureștiul gata să sprijine cetățenii R. Moldova

Politica promovată de președintele pro-rus de la Chișinău și de noul Guvern, care presupune un echilibru între Est și Vest, nu trezește prea mult optimism. Apropierea de Est promovată de Igor Dodon este privită cu reticență de partenerii europeni, consideră expertul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea. În cadrul emisiunii „Alternativa Europeană” de la Radio Chișinău, el a declarat că relațiile cu România și Ucraina sunt într-o fază mai puți dinamică.

Guvernarea și Igor Dodon înțelege că sustenabilitatea R. Moldova depinde de sprijinul financiar al partenerilor din Uniunea Europeană.

Dinspre est banii pot veni doar sub formă de credite și împrumuturile vor fi accesate în condiții politice destul de stricte. Dacă Rusia va oferi bani, atunci vor fi condiționalități pentru Igor Dodon care va trebui să promoveze aici interesele strategice ale Rusiei”.

Relațiile Chișinău-București: România va ajuta cetățenii R. Moldova, indiferent cine este la conducere la Chișinău

Se privește cu mai mult scepticism către Guvernul de la Chișinău, inclusiv din cauza declarațiilor ostile ale lui Igor Dodon față de România, declarațiile de interzicere a unionismului. Dar România va oferi mereu sprijin R. Moldova. Dacă Bucureștiul nu va oferi sprijin Guvernului, atunci va oferi ajutor autorităților locale, instituțiilor de cultură, mass-media, pentru că există mai multe punți de legătură istorice care nu se schimbă în funcție de cei care conduc R. Moldova”, consideră expertul IPRE.

Relațiile dintre R. Moldova și Ucraina: și mai puțin optimism. Igor Dodon nu e privit nici acolo cu ochi buni

„În cazul relațiilor cu Ucraina, situația nu e bună deloc. Simbolic vorbind, în timpul mandatului său, președintele Igor Dodon nu a avut nicio întrevedere cu liderii de la Kiev, deci nici acolo nu este privit cu ochi buni. Faptul că Igor Dodon e un partener al Rusiei, îi pune în gardă pe cei de la Kiev care sunt în război cu Federația Rusă”, concluzionează expertul Mihai Mogâldea.

El consideră că pe plan intern, puterea în R. Moldova este din nou în mâinile unei singure persoane.

De la începutul anului, R. Moldova era condusă de un lider informal, de Vlad Plahohniuc, acum ne-am pomenit cu un lider formal, Igor Dodon, care anunță oficial că are controlul asupra tuturor instituțiilor. Noi ne-am transformat încet dintr-o țară în care prim-ministrul era principalul personaj politic, într-o republică cu un președinte care deține pârghiile de putere pe majoritatea domeniilor și setează agenda celor mai importanți actori”, opinează expertul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău