ALTERNATIVA EUROPEANĂ | Metode alternative de vot. Votul online, la fel de sigur, cu riscuri controlabile, ca zborul cu avionul

  • 26 Februarie 2021 15:52
0%
00:00:00
00:00:00

Votul prin corespondență, extinderea procesului de vot pentru câteva zile, precum și exprimarea opțiunii de vot online sunt câteva dintre metodele alternative de vot care pot fi aplicate și în Republica Moldova.

Chișinăul ar putea învăța din experiențele Estoniei și României în acest context, au apreciat la emisiunea „Alternativa Europeană” Victor Guzun, expert în e-guvernare, LID Moldova, stabilit în Estonia și Septimius Pârvu, expertul în procese electorale, din cadrul Expert-Forum, București.

Victor Guzun povestește din experiența de vot a Estoniei, unde există șapte modalități de exprimare a votului și spune că unele dinte ele ar putea fi puse în practică și în Republica Moldova. Însă primul lucru care trebuie schimbat este legislația:

„Legislația Republicii Moldova în acest moment spune clar și tranșant că votul poate fi organizat într-o singură zi. De fapt, dacă schimbăm această chestie destul de simplă – să se permită votarea o perioadă mai îndelungată – sunt sigur că o mulțime de probleme ar dispărea de la sine. Spre exemplu: să se ofere posibilitatea ca în secțiile electorale deschise în afara Republicii Moldova, unde știm că sunt probleme, unde știm cu siguranță că oamenii nu reușesc să voteze, să li se ofere posibilitatea să voteze 2-3 zile, ca în Estonia. Aceasta este prima soluție, cea mai rapidă, care nu costă practic nimic. A doua modalitate e să se deschisă secțiile de vot, una-două per raion, ca oamenii să aibă posibilitatea să voteze spre exemplu două zile. Pentru acest lucru nu trebuie să dezvolți o rețea atât de mare, dar le oferi oamenilor alternative. În regim de testare, putem să testăm votul prin poștă. Pentru a patra soluție, sugerez să încercăm să testăm sistemul de vot prin internet și nu obligatoriu la alegeri care au un efect juridic imediat. Poate fi o consultare publică, poate fi un referendum. Diplomații moldoveni pot vota online sau soldații care se află în misiuni militare”, spune Victor Guzun.

Expertul în e-guvernare, Victor Guzun spune că în Estonia este folosit pe larg votul online, care se bucură de mare popularitate în rândul persoanelor vârstnice. Iar riscurile sunt mici, afirmă Victor Guzun.

 „Online este imposibil să ascunzi o informație, ceea ce nu e valabil pentru votul obișnuit. Riscurile sunt controlabile. Fac analogie cu o călătorie cu avionul. Mergând cu automobilul de acasă la aeroport, șansele să nimerești într-un accident cu automobilul tău sunt de vreo sută de ori mai mari decât să nimerești în accident cu avionul cu care vei zbura. Și atunci când urcăm la bordul unui avion mega complex, care constă din câteva milioane de piese, noi nu ne întrebăm cum funcționează toate acele sisteme tehnice, însă ele sunt foarte, foarte sigure. Riscuri există ipotetice, dar ele sunt minime și controlabile” , concluzionează Victor Guzun.

Expertul în procese electorale, din cadrul Expert-Forum, București, Septimius Pârvu, spune că pentru țările din Europa de Sud-Est poate fi ușor implementat votul prin corespondență, iar România are deja o experiență în acest sens. Iar o parte din alegătorii din Republica Moldova au deja experiența unui vot prin corespondență, întrucât au votat la scrutinele din România.

„Avem o diaspora parțial comună. O parte din alegători probabil deja au folosit această metodă de vot. Și administrațiile electorale din Republica Moldova și România se află în dialog, fac schimb de experiență la acest capitol. Pentru partea noastră de Europa, pentru Europa de Sud-Est genul acesta de metode de vot, cred că pot fi ușor transferate dintr-o  țară în altă. În România avem deja trei cicluri electorale cu vot prin corespondență. Cred că ce este important să existe o decizie politică foarte clară. Pentru că experiența României arată că o lege proastă, cum a fost cea din 2016, poate să complice destul de tare procesul, în prima formă a legii nu era clar cine și ce face. Cred că acesta e un lucru pe care alte țări care vor să implementeze această metodă îl pot învăța. Cred că sunt foarte multe de învățat, despre modul în care funcționează administrațiile străine și aici e una din marile probleme: de exemplu, în Marea Britanie, cutiile poștale erau prea mici pentru plicurile noastre”,  a opinat expertul electoral Septimius Pârvu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău