Altercații la Curtea Constituțională unde se examinează articolul care prevede că UTA Găgăuzia trebuie să restituie TVA din propriul buget

  • 15 Februarie 12:02
Altercații la Curtea Constituțională unde se examinează articolul care prevede că UTA Găgăuzia trebuie să restituie TVA din propriul buget

Altercații la Curtea Constituțională, unde continuă examinarea a două sesizări privind controlul constituționalității noilor prevederi din Codul Fiscal. În fața Curții s-au adunat mai mulți oameni, împreună cu bașcana UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, iar o persoană a încercat să le împiedice accesul în instituție, numindu-i separatiști și trădători. A fost nevoie de intervenția poliției, transmite IPN.

Una dintre sesizări a fost depusă de către Adunarea Populară a Găgăuziei, iar cealaltă – de către un grup de deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Autorii sesizărilor îi solicită Curții să verifice constituționalitatea Legii nr. 285 din 5 octombrie 2023 pentru modificarea articolului 6 din Codul Fiscal.

Articolul 6 din Codul Fiscal prevede că UTA Găgăuzia trebuie să restituie TVA din propriul buget, nu de la bugetul național, așa cum se întâmpla până la adoptarea noilor prevederi. Legea contestată a fost publicată în Monitorul Oficial pe 21 octombrie și a intrat în vigoare pe 1 noiembrie 2023.

Examinarea celor două sesizări are loc în câteva ședințe. Bașcana Evghenia Guțul a venit cu mai multe mesaje către Curte, solicitând ca deciziile să nu fie politizate și în detrimentul populației.

Același lucru au venit astăzi să-l ceară mai mulți cetățeni, care au scandat în fața Curții Constituționale. La acțiune s-a prezentat și activistul Vasile Sinigur, care a încercat să împrăștie manifestanții, însă scurt timp a fost îndepărtat de polițiști.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău