Altercații între poliție și manifestanți la Kiev. Oamenii au iești în stradă pentru a protesta față de un proiect controversat

  • 17 Decembrie 2019 16:33
Altercații între poliție și manifestanți la Kiev. Oamenii au iești în stradă pentru a protesta față de un proiect controversat

Capitala ucraineană Kiev a fost marţi scena unor ciocniri între poliţie şi manifestanţi care protestau în faţa parlamentului împotriva unui controversat proiect de lege ce vizează autorizarea vânzării de terenuri agricole fertile, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Câteva mii de persoane s-au adunat la parlament pentru a denunţa reforma, iar câteva sute de protestatari, membri ai unei mişcări naţionaliste, au aruncat cu pietre şi cărămizi în forţele de ordine, care au recurs la gaze lacrimogene.

Vitrina unui hotel situat în apropiere a fost spartă, iar ulterior unii dintre manifestanţi au început să instaleze corturi pe stradă în faţa clădirii legislativului, au constatat jurnalişti de la AFP.

Doi membri ai forţelor de ordine au fost răniţi şi transportaţi la spital, potrivit poliţiei, iar cel puţin opt manifestanţi au fost reţinuţi şi unul spitalizat, a consemnat AFP.

Manifestanţii veniţi la protest la apelul unor partide şi asociaţii ale fermierilor au criticat proiectul de lege aflat în dezbaterea legislatorilor şi care, dacă va fi adoptat aşa cum este prevăzut înainte de sfârşitul anului, ar urma să autorizeze începând din 2020 vânzarea de terenuri agricole ucrainene.

Supranumită pe vremuri "grânarul Europei", Ucraina dispune de 32,5 milioane de hectare de teren arabil - aproape dublu faţă de Franţa, notează AFP - considerat între cele mai fertile din lume, dar care în momentul de faţă nu poate fi vândut, ci doar dat în arendă.

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, deschiderea acestei pieţe, susţinută de preşedintele Volodimir Zelenski, i-ar putea aduce Ucrainei 1,5 puncte de creştere în plus în fiecare an, în condiţiile în care această ţară este în prezent una din cele mai sărace din Europa.

Totuşi, sondajele arată că între jumătate şi două treimi dintre ucraineni se opun acestei iniţiative, de teamă că de aceasta vor profita doar oligarhii ucraineni şi unele grupuri străine.

În forma în care a fost adoptat la prima lectură, luna trecută, controversatul proiect prevede însă doar accesul persoanelor şi entităţilor ucrainene la achiziţia terenurilor agricole, începând din octombrie 2020. În încercarea de a linişti opinia publică, Zelenski a promis organizarea unui referendum înainte de a permite accesul străinilor pe această piaţă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
9,73 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:43 %
Vint:2,6 m/s
Thu
8 °C
Fri
5 °C
Sat
4 °C
Sun
5 °C
Mon
7 °C

Curs oficial BNM 26 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3526 0.0359
USD 17.8588 0.0084
RON 4.0252 0.0052
UAH 0.7282 -0.0004
RUB 0.2732 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău