Alte trei cazuri de Kraken au fost înregistrate în Republica Moldova

  • 02 Februarie 2023 15:44
Alte trei cazuri de Kraken au fost înregistrate în Republica Moldova

Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a realizat o nouă secvențiere a probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație. În urma analizelor au fost identificate alte trei cazuri de XBB.1.5 (Kraken), sublinie a Omicron, comunică MOLDPRES.

Potrivit ANSP, rezultatele reacției efectuate la 1 februarie au confirmat în toate 16 probe supuse secvențierii circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron, scrie sursa citată.

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării: mun. Chișinău, raioanele Ceadîr-Lunga, Criuleni, Ialoveni, Ștefan Vodă și Orhei, fiind confirmate inițial prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR). Varianta Omicron a fost identificată la șase bărbați și 10 femei. Sublinia XBB.1.5 (Kraken) a fost confirmată la trei persoane (două femei și un bărbat ). În prezent, aceasta este cea mai contagioasă sublinie a Omicron.

La nivel mondial, secvențierea virusului SARS-CoV-2, pentru probele colectate în perioada 04-31 ianuarie 2023, denotă că în Europa, ponderea subvariantei XBB.1.5  (Kraken) este de 5,6%, în Asia – 2%, în America de Nord – 25,7%. Conform datelor din 31 ianuarie, subvarianta XBB.1.5 este dominantă la nivel global, cu o pondere de 16,8% din numărul total de secvențieri realizate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău