Alte șase cazuri de Kraken au fost confirmate în Republica Moldova

  • 03 Martie 2023 10:25
Alte șase cazuri de Kraken au fost confirmate în Republica Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a anunțat astăzi că a realizat o nouă secvențiere a probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și în șase probe a fost confirmată sublinia XBB.1.5 (neoficial numită Kraken), comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, rezultatele au confirmat în toate 16 probe supuse secvențierii circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron. În șase probe a fost confirmată sublinia XBB.1.5 (neoficial numită Kraken). Pentru moment, aceasta este cea mai contagioasă sublinie.

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării (Chișinău, raioanele Anenii Noi, Călărași, Ceadîr-Lunga, Dondușeni, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Rezina, Strășeni), din mediul rural și urban și confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR). În probele selectate, varianta Omicron a fost confirmată la opt bărbați și opt femei.

Datele OMS arată că sublinia XBB.1.5 a SARS-CoV-2 este dominantă în Europa.

Specialiștii reiterează importanța vaccinării împotriva COVID-19, ca fiind cea mai eficientă metodă de a evita cazurile grave de boală și deces.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău