Alte recorduri de temperatură maximă în Europa ar putea fi doborâte în luna iunie

  • 27 Iunie 2019 09:45
Alte recorduri de temperatură maximă în Europa ar putea fi doborâte în luna iunie

Mercurul din termometre va urca din nou, joi, până la valori foarte ridicate de temperatură pe continentul european, unde mai multe recorduri de căldură pentru luna iunie au fost deja doborâte, relatează AFP.

În Spania, canicula, însoțită de vânturi violente, a condus la propagarea unui incendiu de pădure în Catalonia (nord-est). 3.500 de hectare au fost devastate în Torre del Espanol, unde temperatura a atins miercuri valoarea de 35 de grade Celsius.

Excepțional prin caracterul său precoce, acest val de căldură urmează să se înrăutățească joi și vineri, iar nopțile vor rămâne, de asemenea, foarte călduroase, potrivit prognozelor.

În Franța, "un impact sanitar al căldurii" a început să se facă simțit, conform unui responsabil pentru sănătate, Jérôme Salomon, care a declarat că s-a înregistrat o creștere a numărului de apeluri la serviciile de urgență și a ''episoadelor de disconfort''.

Miercuri, atmosfera sufocantă din marile orașe europene a încins spiritele - un șofer de scuter a fost oprit de poliția germană din Brandenburg pentru că se deplasa în trafic dezbrăcat. Cu toate acestea, el purta cască. Totodată, temperaturile deosebit de ridicate au stârnit controverse și în orașul german München unde se poartă discuții aprinse cu privire la dreptul persoanelor de sex feminin de a face topless în locurile publice, după ce angajații unei companii de pază cu care municipalitatea are contract le-au cerut femeilor cu piepturile dezgolite aflate pe marginea râului Isar să se acopere.

Recordul de temperatură pentru luna iunie în Germania - de 38,5 grade Celsius, stabilit în 1947 - a fost doborât miercuri după ce s-au înregistrat 38,6 de grade Celsius în orașele estice Coschen și Bad Muskau, potrivit serviciul național de meteorologie.

În Polonia, un record de căldură pentru această lună - 38 de grade Celsius, în Wroclaw, în 1935 - a fost doborât miercuri când s-au înregistrat 38,2 grade Celsius în Radzyn (sud-vest).

Valori record au fost consemnate, de asemenea, în Republica Cehă - 38,9 grade Celsius -, dar și în Austria - 36,7 grade în Innsbruck (Tirol). Din cauza căldurii excesive, celebrii cai de atelaj care transportă în special turiști în această zonă austriacă au fost lăsați să se odihnească.

"Săptămână de infern''

În Spania, agenția meteorologică Aemet a plasat miercuri în alertă portocalie (risc semnificativ) cinci provincii nordice. Televiziunea publică TVE a numit acest episod de căldură "săptămâna de infern". Vineri situația este așteptată să se înrăutățească, 33 dintre cele 50 de provincii urmând să fie în alertă din cauza valorilor de temperatură care ar putea ajunge la 44 de grade Celsius - de exemplu în orașul Girona din Catalonia, potrivit prognozelor.

În Franța, temperaturile au urcat din nou miercuri, iar 78 de departamente au fost plasate sub cod portocaliu. Météo France a evocat un "episod fără precedent prin intensitatea și precocitatea sa (care nu a mai fost înregistrat) din 1947". Se estimează că "recordurile lunare vor fi cel mai probabil doborâte".

Un val de caniculă consemnat în Franța în anul 2003 a provocat o supramortalitate de 15.000 de persoane, motiv pentru care media au difuzat mesaje de prudență, redate inclusiv în mijloacele de transport în comun și pe panourile publicitare.

Secetă și risc de incendii

În Grecia, numeroase municipalități se tem de posibilitatea izbucnirii unor incendii, alimentate de vânturile violente și fierbinți dinspre Africa. Această țară este încă marcată de incendiul mortal din Mati, de anul trecut, care a lăsat în urmă o sută de morți.

La Geneva, parada ocazionată de Sărbătoarea Școlilor, prevăzută miercuri, a fost anulată. Și școlile din Luxemburg vor rămâne închise.

Europa de Est este, de asemenea, afectată de caniculă. Autoritățile lituaniene au anunțat că nu recomandă utilizarea ambarcațiunilor pe anumite râuri din cauza nivelului scăzut al acestora.

''Temperaturile la nivel global sunt în creștere din cauza schimbărilor climatice, de aici probabilitatea producerii unui val de căldură extremă'', a declarat Len Shaffrey, profesor de științe ale mediului la Universitatea din Reading (Marea Britanie).

Potrivit Institutului de Cercetare a Impactului Climatic din Potsdam, toate verile cele mai fierbinți din Europa, consemnate după anul 1500, au fost înregistrate în cursul secolului XXI. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău