Alte 25 de echipamente de videoconferință, donate de USAID instanțelor judecătorești

  • 30 Octombrie 2020 09:06
Alte 25 de echipamente de videoconferință, donate de USAID instanțelor judecătorești

Alte 25 de sisteme de videoconferință în valoare de 151,7 mii de dolari au fost procurate și instalate prin intermediul Programului pentru Justiție Transparentă al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Anterior, Programul a mai oferit 20 de seturi pentru sediile centrale ale tuturor instanțelor judecătorești și un set de videoconferință Consiliului Superior al Magistraturii, cu valoarea totală de 131,3 mii de dolari, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției, pe lângă donațiile de echipamente, în perioada septembrie – octombrie 2020, reprezentanții sediilor secundare ale judecătoriilor au fost instruiți privind utilizarea corectă a echipamentelor de videoconferință pentru desfășurarea ședințelor de judecată de la distanță, de către experții Programului.

Pentru prima dată, aplicația de videoconferință a fost pilotată în instanțele judecătorești și în penitenciarele din Moldova în noiembrie 2018. Potrivit Ministerului Justiției, videoconferințele s-au dovedit a fi o soluție indispensabilă care a permis continuarea funcționării sectorului justiției în situații excepționale, precum cea provocată de pandemia de COVID-19.

După introducerea stării de urgență în sănătate publică, numărul ședințelor de judecată petrecute de la distanță s-a majorat semnificativ, urmare a unor modificări legislative care au permis examinarea prin videoconferință a tuturor cauzelor penale cu deținuți. Astfel, timp de cinci luni, prin videoconferință au fost desfășurate peste șase mii de ședințe de judecată.

Totodată, Programul a elaborat un studiu de fezabilitate privind extinderea conceptului de videoconferință. Propunerile pe care acesta le conține vizează modificarea legislației și instituirea centrelor de videoconferință în cadrul mai multor entități publice din Moldova, ceea ce va permite justițiabililor să participe la ședințe de judecată, indiferent de locul în care se află.

Programul USAID pentru Justiție Transparentă oferă asistență tehnică și metodologică sistemului judecătoresc din Republica Moldova începând cu anul 2017. Realizările programului țin de: implementarea noului Program Integrat de Gestionare a Dosarelor, actualizarea noului Portal Național al Instanțelor de Judecată și modernizarea site-urilor web ale Consiliului Superior al Magistraturii și Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești. Pe parcursul implementării Programului, asistența oferită de poporul american a constituit 7,5 milioane de dolari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3
Cer fragmentat
Umiditate:100 %
Vint:2,06 m/s
Tue
2
Wed
-0
Thu
-2
Fri
-3
Sat
0

Curs oficial BNM 25 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.2947 0.1026
USD 17.4849 0.0328
RON 4.3687 0.0211
UAH 0.6207 0.0040
RUB 0.2335 -0.0029
Arhivă Radio Chișinău