Al-Qaida în Peninsula Arabică îi felicită pe talibanii din Afganistan și îndeamnă la continuarea jihadului

  • 19 August 2021 12:22
Al-Qaida în Peninsula Arabică îi felicită pe talibanii din Afganistan și îndeamnă la continuarea jihadului

Gruparea jihadistă Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) i-a felicitat pe talibani pentru preluarea puterii în Afganistan și s-a angajat să continue jihadul, informează joi AFP, citat de AGERPRES.

„Această victorie și preluare a puterii ne arată că jihadul și lupta reprezintă mijlocul legal și realist, în baza (legii) Sharia, de a restabili drepturile și de a-i expulza pe cotropitori și ocupanți", afirmă într-un comunicat ramura yemenită a Al-Qaida.

Talibanii au oferit un sanctuar Al-Qaida în timpul regimului lor precedent, din 1996 până în 2001, ceea ce a determinat SUA să invadeze Afganistanul, în fruntea unei coaliții internaționale, și să doboare regimul taliban ca răspuns la atentatele din 11 septembrie.

AQPA a calificat „jocul democrației" drept „miraj înșelător", potrivit comunicatului difuzat de site-ul specializat SITE, care supraveghează rețelele jihadiste din lume.

SUA consideră AQPA ramura cea mai periculoasă a rețelei mondiale Al-Qaida și a vizat combatanți acesteia în Yemen după atentatele din 11 septembrie 2001.

Luni, combatanții AQPA au sărbătorit revenirea talibanilor la putere în Afganistan cu două focuri de artificii și trăgând cu armele în aer în unele provincii din Yemen.

În recentele lor negocieri cu americanii, talibanii au promis că nu-i vor proteja pe combatanții Al-Qaida, însă experți consideră că cele două mișcări își vor menține legăturile, dar într-un mod mai discret.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău